Melyik víztisztítót ajánlja a hivatal?
2019. ápr. 3., antsz.hu

Valamiért eltávolították, vagy csak nehéz megtalálni, de ha érdekel, akkor itt megtalálod.

„Manapság egyre divatosabbnak tekinthetők a házi víztisztító kisberendezések. Ezeknek több típusa is forgalomban van. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő – a használati útmutatóban foglaltak szerinti - alkalmazásából, a karbantartás hiányából származóan egészségre káros ivóvizet állíthatunk elő, így akár többet árthatunk velük, mint használunk.

Az, hogy javasolt-e az alkalmazásuk, illetve milyen típusú kisberendezés lehet alkalmas az ivóvíz utótisztítására, nagyban függ a helyi ivóvíz minőségétől. Erről a helyi vízszolgáltatónál, vagy a helyileg illetékes népegészségügyi szervnél érdeklődhet (lsd. „Honnan tudhatom meg, hogy milyen a lakóhelyemen az ivóvíz?"című fejezetet).Ezen túlmenően, külön kérésre, a vizsgálati díj megfizetése mellett, bárki ellenőriztetheti csapvize minőségét az erre akkreditált laboratóriumokban.

A vásárlás előtt érdemes figyelembe venni és mérlegelni a kisberendezések alkalmazásának előnyeit és hátrányait, a helyi ivóvíz minőségét és a megoldani kívánt problémát. Az épületen belüli hálózat állapotától függően egyes vízminőségi paraméterek (így az ivóvíz nehézfém, pl. ólom tartalma) nagyon eltérő lehet.

Amennyiben a vásárlás mellett döntenek, feltétlenül olyan kisberendezést válasszanak, amely rendelkezik Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által kiadott alkalmazási engedéllyel. A kisberendezések alkalmazási engedélye otthoni használatra és kizárólag a hálózati vezetékes víz utótisztítására vonatkozik, saját kút vizének tisztításának értékelésére nem terjed ki. A jelenleg érvényes engedélyek listája az ÁNTSZ honlapján található (a listán az összes vízzel érintkező anyag, technológia, nem fertőtlenítő (biocid) vegyszer szerepel, köztük az otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezések is)."

Forrás: https://www.antsz.hu/data/cms42272/vizes_GYIK_egyeztetett.pdf

A részleteket pedig elolvashatod itt:

http://nagyvenyim.hu/wp-content/uploads/2018/02/otthoni_ivoviz_utotisztito_kisberendezesek_alkalmazhatosaga.pdf

A leggyakoribb típusokat bemutatjuk a következő részben.