AndroiDiéta
Dohányzásmentes Világnap
2017. jún. 2., EMMI, weborvos

Május 31-én tartják. Témája idén a dohányipar és a fenntartható fejlődés összefüggései voltak.

Milyen érvek hathatnak a fiatalokra?
A hosszú távú egészségkárosodás kockázata az egyik legkevésbé hatékony érvelés a fiatalok esetében. A rövid távú hatások emlegetése már nagyobb eséllyel éri el a célját: ilyen lehet a sportteljesítmény csökkenése, amelyet akár még egy baráti biciklizés közben is észlelhet a dohányos. De a rövid távú hatások közé sorolható az asztmás betegekre gyakorolt irritáló hatás is. Ez azokra a fiatalokra is igaz, akik gyermekkorukban asztmával küzdöttek, majd kamaszkorban tünetmentessé váltak: az asztma valójában jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentesség érhető el.

Magyarországon – a világ számos országához hasonlóan – a dohányzás súlyos népegészségügyi és nemzetgazdasági probléma, a szív- és érrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések egyik fő kockázati tényezője. A dohányzás a daganatos megbetegedések mellett a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az érelmeszesedés, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli.

A dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente, éppen ezért Magyarországon a dohányzás visszaszorításáért folytatott küzdelem továbbra is egészségpolitikai prioritás. A dohányzás mindenki számára fenyegetést jelent: nemtől, életkortól, faji hovatartozástól, kulturális vagy oktatási háttértől függetlenül. Éppen ezért a kormány az elmúlt években számos intézkedést vezetett be a dohányzás visszaszorítása érdekében.

A dohányzás elleni küzdelemben a rászokás megelőzése és a leszokás támogatása egyaránt fontos szempont.