» Veszélyek

December 1 – Az AIDS világnapja

2015. December. 02. , by Költő András

Menjünk zéró szintre. Zéró új HIV fertőzés. Zéró halál AIDS-betegség miatt. Zéró diszkrimináció.

A világ egyik legpusztítóbb betegsége – mondhatni, korunk átka az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, azaz szerzett immunhiányos tünetegyüttes). Az AIDS fertőző betegség, amely a véráramba kerülve terjed a HIV (humán immundeficiencia, vagyis immun-elégtelenséget okozó vírus) révén. Hazánkban fő terjedési módja a védekezés nélküli szexuális együttlét és a drogfogyasztás során alkalmazott, fertőzött injekciós tű használata. A tudósok nagy erőbedobással küzdenek, hogy megtalálják az orvosságát. A ma elérhető gyógyszeres kezeléssel a betegek élettartama 35-40 évvel meghosszabbítható, és szinte teljes élet biztosítható. A kétrészes cikk első részében röviden leírjuk a HIV-vel és AIDS-szel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A második részben pedig homályoszlatás következik. A HIV-fertőzéssel és az AIDS-sel kapcsolatban ugyanis számos tévhit uralkodik. (Vannak olyanok is, amelyek egymásnak mondanak ellent – ebből is kiderül, hogy nincs valóságalapjuk.) Ezeket fogjuk szemügyre venni.

A lényeg: az AIDS megelőzése olcsó és egyszerű, kezelése drága, bonyolult és a modern gyógyszerek ellenére is sok mellékhatással jár. Mindig használj óvszert!

nagyAz immunrendszer „lassú gyilkosa”

Harmincegy éve, 1981. december 1-jén írták le hivatalosan az emberi immunhiány-vírus (HIV) okozta fertőzést, amelyet szerzett immunhiányos tünetegyüttesnek, vagyis AIDS-nek neveztek el. A HIV jelenleg a világ legkiterjedtebb fertőzése. Eddig mintegy 25 millió ember halálát okozta; 2011-ben 1,7 millióra becsülik az AIDS-okozta halálozások számát. Jelenleg 34 millió ember él HIV-fertőzéssel, és tavaly valószínűleg 2,5 millió új fertőzés történt.

A vírus az immunrendszer „katonáit”, főleg a T-limfocita nevű sejteket puszítja. Ezek között vannak úgynevezett „ölősejtek”, amelyek az ellenséges behatolókat bekebelezik, a folyamatot segítő „helper sejtek”, a vírusok és baktériumok tevékenységét gátló „szuppresszor sejtek” és az egyszer már elpusztított betolakodókat megjegyző „memóriasejtek”. A HIV tehát úgy hat, hogy az immunrendszer működését fokozatosan legyengíti, ezért a HIV-fertőzött (más szóval: HIV-pozitív) ember egyre kevésbé védett a különböző betegségek ellen. Ebből következik, hogy az AIDS nem „önmagában” halálos betegség: az immunrendszer védő funkciója egyre gyengébb, a betegség végstádiumában egy tüdőgyulladás, sőt egy egyszerű nátha is végzetes. Az AIDS sokáig lassú, kínos haldoklással járt, s az immunrendszer gyengülésével hasmenés, fogyás, lázrohamok, gombás fertőzések, herpesz, Kaposi-szarkóma (a herpeszvírus okozta bőrdaganat) és más tünetek jelentkeztek.

A kezeletlen betegnél az AIDS kialakulása öt szakaszban történik. A fertőzés első szakasza – a megfertőződést követő 3-4 hét – alatt a vírus még nem mutatható ki a vérből, a beteg tünetmentes. Ezután következik az elsődleges fertőzés szakasza, ami nyirokcsomó-megnagyobbodással, lázzal, fáradékonysággal és egyéb tünetekkel jár, majd ezek a tünetek (kb. 1-2 hét múlva) hirtelen eltűnnek. A harmadik szakaszban, amely 3-8 évig tart, a betegség teljesen tünetmentes, az immunrendszer még képes kivédeni a HIV vírus hatását, de a T-limfocita sejtek száma folyamatosan csökken. A negyedik szakaszban hasmenés, fogyás, lázrohamok, szájpenész, övsömör és más tünetek jelentkeznek. Végül az ötödik szakaszban (a HIV-fertőzésnek ezt a stádiumát nevezzük AIDS-nek) a beteg immunrendszere már annyira legyengült, hogy az egyéb fertőző betegségeket nem tudja kivédeni. Ezeket opportunista fertőzéseknek nevezzük, ami szó szerint „haszonlesőt” jelent – ezek a fertőzések ugyanis kivárják az immunrendszer elégtelenségét, és akkor támadnak. Több mint két tucat ilyen jellegű betegség fenyegeti a nem kezelt AIDS-beteget, többek között gombás, vírusos, baktériumok által terjesztett fertőzések. A halál oka általában az, hogy a szervezet nem tud ellenállni egy ilyen opportunista támadásnak (legtöbbször a tüdőgyulladásnak).

Nem gyógyítható, de kezelhető

A HIV-fertőzés ma még nem gyógyítható, de korszerű, nagy hatásfokú gyógyszerek segítségével a vírus visszaszorítható. Ez az úgynevezett antiretrovírus-terápia (ART). Az ART segítségével a tünetmentes szakasz akár 35-40 év is lehet, tehát a HIV-pozitív személy akár természetes élethosszúságú életet is leélhet. Ehhez azonban az orvos által felírt gyógyszereke szedésében nagyon szigorú rendet kell követni. A HIV vírus ugyanis nagyon könnyen alkalmazkodik a megváltozott feltételekhez, és osztódása során képes úgy „átalakítani” magát, hogy utódai ellenállóak legyenek a gyógyszerrel szemben. Ezt csak úgy lehet kivédeni, ha a beteg pontosan, minden utasítást betartva szedi a gyógyszereket.

nagy2Hogyan terjed?

A HIV-fertőzést az okozza, ha a fertőzött személy testfolyadékai egy másik személy véráramába kerülnek. A vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej is közvetítheti a vírust. Terjedése: a védekezés nélküli közösülés, a fertőzött vérkészítménnyel alkalmazásával történő vérátömlesztés, fertőzött injekciós tű használata révén. HIV-pozitív anya a terhesség, szülés vagy a szoptatás során átadhatja a vírust a csecsemőnek. Fertőzést okoz, ha a fent említett testfolyadékok a nyálkahártya vagy a bőr sérült felszínén át jutnak be. Magyarországon a védekezés nélküli szex és a közös fecskendőhasználat a fő terjedési formák. A vírus felfedezése óta hazánkban minden vérkészítményt ellenőriznek, a fodrászatokban pedig nem borotválják a férfi vendégeket. A drogfüggőknek indított tűcsere-programok, a felvilágosító kampányok és az ingyenes óvszerek elhelyezése olyan helyszíneken, ahol védekezés nélküli szexkapcsolat előfordulhat, ugyancsak bizonyítottan csökkentik a fertőzés terjedését. A HIV-fertőzés máig egyetlen ellenszere a gumióvszer használata. Az óvszer helyes alkalmazása a vírus nemi úton való terjedését gyakorlatilag 100%-os biztonsággal megakadályozza.

folytatjuk!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.