» Veszélyek

Balesetveszélyek

2015. June. 15. , by Szerkesztőség

A biztonság érték. A legsúlyosabb balesetek akár örökre megváltoztatják az egész család életét.

Igen gyorsan, percek, másodpercek alatt következnek be. A serdülőkor természetes velejárója a fokozott önállóság, szülőktől való fokozatos elválás, függetlenségi igény. Nő a társkapcsolatok, a barátságok szerepe, nagy a kortársak hatása. A legtöbb fiatal számára fontos az önmegvalósítás, a másokkal való összehasonlítás, az energia levezetése. Szívesen próbálgatják képességeik határait, és törekszenek az önállóságra. Ebben az életkorban sokan szenvednek balesetet. A fiúk fokozottan veszélyeztetettek. A balesetek többsége megelőzhető. A szülők a fiatalok számára az első védelmi vonalat jelentik, akik sokat tehetnek biztonságukért

Autóvezetés, motorozás

A fiatal vezetők körében a legmagasabb a súlyos, halálos gépjárműbalesetek száma. Az ilyen balesetek megelőzhetők. A legtöbb bajt a tapasztalatlanságból adódó vezetési hiba, a gyorshajtás, az ittas vezetés, a biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztása, az időjárási és útviszonyok figyelmen kívül hagyása okozza. Kortárs utasok is megzavarhatják a fiatal vezetôt

Munka

Sok fiatal szívesen vállal diákmunkát. A biztonságos munka a nevelés fontos eszköze. Azt azonban el szeretnénk kerülni, hogy ilyenkor megsérüljenek. Leggyakrabban a lezuhanás, a csonkolásos végtagsérülés, az áramütés, az égés fordul elő. Ezek a balesetek is megelőzhetők.

Bulik

A társasági összejövetelek, bulik a legtöbb serdülő életében fontosak. Bulizni úgy is lehet, hogy ne legyenek a fiatalok veszélyben.

Sportolás

A sport az egészséges életmód elengedhetetlen eleme, a fiatalok életében kiemelt jelentőségű. Ahhoz, hogy előnyös hatásait tapasztalhassuk, a sportág kiválasztásánál, az edzésterv kialakításánál tekintetbe kell venni a fiatal adottságait, edzettségi állapotát.

Kerékpározás

A kerékpár a fiatalok számára közlekedési eszköz, sportszer, vagy a szabadidő eltöltésének módja is lehet. A biztonságos kerékpározás jó hatással van az egészségre.

Vízpart

Sok fiatal szívesen tölti szabadidejét vízparton, vagy űz valamilyen vízi sportot. Fontos, hogy a víz környékén figyeljünk a biztonságra!

serdulokbiztonsagasmall

 

 

http://balesetmegelozes.ogyei.hu/downloads/Hat%C3%A1rokon%20bel%C3%BCl.%20serd%C3%BCl%C5%91k%20biztons%C3%A1ga.pdf

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.