» Veszélyek

A vízipipával kapcsolatos fogyasztói szokások, attitűdök

2016. June. 15. , by egeszseg.hu, drog fokuszpont

A vízipipázás, a vízipipadohány fogyasztás egészségkockázatai
és a használat gyakorisága Magyarországon – negyedik rész

vizipipa4_1A vízipipa használat nem csak önmagában, a fentebb ismertetett okok miatt jelent veszélyt az egészségre, hanem a fiatalok gyakran keverik a vízipipadohányt alkohollal, vagy helyettesítik azt cannabis származékokkal.
A legtöbb fiatalban a vízipipa használat kialakítja az érettség és függetlenség érzését, amelyet a felnőtté válás részeként élnek meg. A vízipipázás, mint csoportos tevékenység során még jobban érezhető a csoportnyomás és az egymás elfogadása, amelyen keresztül a fiatalokban kialakul egyfajta hovatartozás. További problémát jelent a kimondatlan szülői elfogadás a lakosság körében élő tévhitek miatt.
Összegségében elmondható, hogy a társadalmi és családi elfogadottságot növeli a fent említett tévhit, amely a vízipipázást egy kevésbé ártalmas dohányzási formának tartja, valamint az egyes kultúrákra jellemző több évszázados történelemi háttér. Ezek nagyban hozzájárulnak a vízipipa terjedéséhez főleg a fiatal korosztályban, elsősorban a nők és lányok körében.
A tévhiteket erősítik a vízipipa dohányokon feltüntetett félrevezető információk. Az ízesített dohánytermékek (moassel) 77%-án „kátrány 0,0%" jelölés van feltüntetve. Önmagában ez az információ nem hamis, ugyanis a dohányban valóban nem található kátrány, de a vásárlót félrevezeti, hiszen az olvasó azt hiheti, hogy a dohánytermék használata során sem termelődik kátrány. 2005-ben a WHO ajánlatot tett a jelölés tiltására.
A csomagoláson a nikotintartalom feltüntetése is téves. 2012-ben egy kutatás26 három különböző fajta vízipipadohány (Al Fakher, Starbuzz és Nakhla) csomagolásán feltüntetett nikotintartalom valóságát vizsgálta a vérplazmából kimutatható nikotin szint alapján. Az Al Fakher és Starbuzz termékeinek csomagolásán a nikotintartalom 0,05%-ként, a Nakhlán 0,5%-ként volt feltüntetve. A vérplazma nikotintartalmának vizsgálata során azonban kiderült, hogy az Al Fakher használata során 11,4 ng/ml, a Starbuzz esetében 5,8 ng/ml és a Naklha esetében 9,8 ng/ml nikotin volt kimutatható. Az eredményekből látható, hogy a csomagoláson feltüntetett 0,05% nikotintartalom esetében több nikotin került a szervezetbe, mint a 0,5% nikotin feltüntetett dohány termék esetében. Az eredményekből tehát látható, hogy a csomagoláson feltüntetett nikotin mennyisége nem jellemzi megfelelőképpen a szervezetbe került nikotin mennyiségét.
További probléma, hogy a csomagolásokról vagy hiányzik, vagy nagyon kis területet (3,5%) fed le az egészségvédő felirat, azonban a hazai szabályozás itt is előremutató: a hazánkban kapható dohánytermékek csomagolását – így a vízipipadohányét is – képekkel kombinált figyelmeztető jelzéssel kell ellátni.

A teljes anyagot a hivatkozásokkal, szakirodalommal letöltheted innen:
http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/vizipipa

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.