Szőrtelenítés 2.
2019. jún. 24., Dr. Klujber Valéria

Újabb módszerek

Egy felmérés szerint a válaszolók 61 százaléka használ klasszikus borotvát, 17,5 százalékuk csak ollóval nyír, 12 százalékuk elektromos borotvát használ, 0,7 százalékuk próbálta már ki a lézer-szőrtelenítést, és 0,1 százalék az elektrolízises módszert.
Most az újabb módszerekről írunk.

Lézeres szőrtelenítés
A lézersugarakból elnyelődő energia segítségével pusztítja el a szőrtüszőket, amit festékanyaguk alapján talál el. Elvileg a szőrszál így kihullik és nem nő újra. Az eljárást ismételni kell, általában 6-8 alkalom elegendő a végleges eredményhez.
A lézeres szőrtelenítés nem olcsó, de hosszútávon, hiszen csak egy pár alkalommal kell rá költeni. Csak erre felkészült orvos végezheti.
Az eljárás sajátossága viszont, hogy csak a sötétebb szőrt tartalmazó tüszőket tudja megcélozni a lézer, világos szálaknál nem működik.
A test szinte teljes felületén végezhető, nincs felszíni beavatkozás, fájdalommentes. Hatékony és precíz eljárás. Meglehetősen időigényes. Előfordulhat, hogy a lézer a bőr festékanyagát is égeti, akkor a szőrszálak körül fehér foltok alakulhatnak ki. A kezelés alkalmával sebhelyek képződhetnek.

Elektrolízis
Két fajtája van. A galván-epilálásnál a szőrtüszőbe vékony elektródát vezetnek be, majd az elektródába vezetett egyenáram hatására lúg képződik a tű körül és ez kicsapja a fehérjéket, elhal a szőrtüszőt.
A diatermiás szőrtelenítésnél a tű hegyébe vezetett váltóáram hőt generál, ez öli el a szőrtüsző sejtjeit.
A kezelés egy-egy szőrtüszőre nézve valóban végleges, de mivel egyetlen szőrszál eltüntetése perceket vesz igénybe, és egy alkalommal legfeljebb 25 szőrtüsző kezelhető, így a módszer hosszadalmas, sőt kissé fájdalmas is. Lehet érzéstelenítés mellett végeztetni. 15-30 alkalomra is szükség lehet, így akár egy évig is eltarthat, mire egy adott terület minden szőrszálát sikerül eltüntetni.
Ez az eljárás is drága, válasszon megfelelő helyet, aki erre szánja rá magát!

IPL technológiás szőrtelenítés
Ezt az eljárást a lézer korlátainak kiküszöbölésére fejlesztették ki. Kevesebb kezelésre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez, mint a lézeres eljárás során. Az IPL (Intense Pulsed Light = Intenzív Pulzációs Fény) technológia egy mozaikszó, magyarul villanófényes szőrtelenítésnek nevezhetjük.
A pulzáló fényt itt is a szőrszál festékanyagi nyelik el, a hőhatás az, ami elpusztítja a szőrtüszőket. Egyszerre nagyobb területen és világosabb szőrszálak esetén is jól használható.

Egyéntől és kezelési területtől függően 5-8 kezelésre van szükség a 80-90%-os eredményhez. Ezt követően még emlékeztető kezelés szükséges lehet. Az alacsonyabb energiával működő IPL technológiát nem orvosi végzettségű szakemberek is alkalmazhatják.

Ha rám hallgatsz, akkor csak ott és annyira szőrteleníts, amennyire muszáj.
Még az is lehet, hogy hamarosan a szőrös lesz a divat...