» Test

Szorulás

2019. November. 07. , by https://gyogyhirek.hu/szorulas/

Székrekedés alatt azt értjük, amikor csak heti 1-2 alkalommal történik székletürítés, az ürítés folyamata nehezített, illetve ha a széklet bogyós, kis mennyiségű.

Nem minden embernek van naponta széklete. Van, aki csak másnaponta vagy harmadnaponta ürít, és ez semmi kellemetlenséggel vagy panasszal nem jár számára. Ha semmi egyéb tünet nincs, akkor nincs ok az aggodalomra, és nincs teendő sem. Ha viszont a szorulást fejlődési, gyarapodási zavar, kedélyzavar, haspuffadás, netán fájdalmak vagy a végbél vérzése kísérik, feltétlenül orvoshoz kell menni.

A szorulás bizonyos fajtáit civilizációs ártalomnak tekinthetjük, ezek a táplálék rostszegénységére, az elégtelen folyadékfogyasztásra és a rohanó életmódra, állandó időzavarra vezethetők vissza.
A megfelelő tömegű és állagú széklet képződéséhez kellő mennyiségű élelmi rostot és folyadékot kell fogyasztani.
A zöldfélékben, gyümölcsökben, főzelékfélékben, étkezési korpában, teljes kiőrlésű lisztben lévő emészthetetlen élelmi rostok adják a széklet kellő tömegét. Nélkülük kis térfogatú, salakszegény széklet keletkezik, így a belek nem kapnak elegendő ingert a béltartalom hatékony továbbítására.
A következmény: bélrenyheség.

Megelőzésére vagy megszüntetésére a felsorolt táplálékok alkalmasak.

TIPP!
A korpa íze teljesen közömbös, bármibe bele lehet keverni.
A legtöbben szívesen megisszák a rostos gyümölcsleveket. Az alma és a banán inkább fog, ezeket szorulásra hajlamosak inkább ne fogyasszák.
Ha a szervezet folyadékhiányban szenved, a vastagbélből szinte az utolsó molekuláig visszaszívódik a víz, ezért a béltartalom besűrűsödik, a széklet kemény és nehezen kiüríthető lesz. Visszaszívódik a székletből a folyadék akkor is, ha az ember a székelési ingert – időhiány miatt vagy más okból (pl az iskolai wc állapota miatt) – elnyomja, a székletet hosszan visszatartja.
A kemény széklet felsértheti a végbélnyílást, a berepedés – különösen székletürítéskor – igen fájdalmas lehet. Az ember a fájdalomtól való félelmében minden igyekezetével visszatartja székletét, és az ördögi körnek nincs vége, mert a visszatartott széklet még keményebb lesz, hiszen víztartalma egyre csökken, ettől egyre nehezebb és fájdalmasabb a székletürítés, és így tovább. A székelési fájdalom enyhítésére megkísérelhetjük a végbélnyílás bekenését vazelinnel ürítés előtt, így a kemény széklet könnyebben kicsúszik.

Nagyon fontos a rendszeresség és mindenképpen gondoskodni kell a nyugodt körülményekről is. A legtöbb családban erre inkább a délutáni vagy esti órák alkalmasak, a reggeli rohanásban nincs ilyesmire idő.
A felsorolt módszerek alkalmazásával a szorulás sok gyereknél megszüntethető orvosi segítség nélkül is.
Ha viszont nem sikerült megoldani a problémát, akkor érdemes orvoshoz fordulni

szorulas2
Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.