Szauna
2016. febr. 23., Dr. Klujber Valéria, Toma Andrea

Sokan szeretik, de nem mindenki ismeri a szabályait. Ha már szaunáztál finnekkel, akkor tudod, hogy ezek egy részét ők sem tartják be.

A szaunázás élettani hatásai, a jelenségek szintjén viszonylag közismertek.
Használata méregtelenít, hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, megfiatalítja bőrünket, illetve jó szolgálatot tesz a légúti betegségek megelőzésében.
Ne siess a szaunázással! Fontos, hogy a szaunázás jótékony hatásai maximálisan érvényesülni tudjanak. Szaunázni csak nyugodt körülmények között lehet.
A szauna nem tévesztendő össze a gőzfürdővel. A szaunában az átlag 90 Celsius fok mellé viszonylag alacsony páratartalom társul, ami még a kövekre löttyintett vízzel sem haladja meg a 20%-os relatív páratartalmat. A gőzkabinokban viszont kissé alacsonyabb hőmérséklet mellett 80%-os páratartalom uralkodik.
Alapszabály, hogy a szaunázás célja nem a szenvedés, tehát a hőmérsékletet soha ne állítsuk kellemetlenül magasra, és csakis addig tartózkodjunk a fülkében, amíg az a szervezetünknek nem megterhelő.
Többféle szaunázási mód ismert, ezek közül a finn és az infraszaunát nézzük meg egy kicsit jobban. Az alapvető különbség a kettő között a melegítés módja. Bár a finn- és az infraszauna is az izzasztó hatással dolgozik, és mindkettőnek jótékony hatása van a közérzetre és az egészségre, mégis alapvető különbség van a működésük és használati módjuk közt. Hiszen amíg a finn szaunában a szaunakályha melegíti fel a levegőt 70-100 fokra, addig az infrakabinokban úgynevezett infrasugárzó működésével emelkedik a hőmérséklet 45-65 fokra. Ebből következik, hogy az infrakabinban a levegő csak kisebb mértékben melegszik fel, viszont a test annál inkább – kicsit úgy, mint a mikrohullámú sütőben az étel. Ez pedig az infravörös sugárzásnak köszönhető, amely a bőr alsó rétegeibe is eljut, ezzel pedig jelentősen hozzájárul a méregtelenítéshez, a gyógyuláshoz. Hatásával a sportsérülések, húzódások, rándulások gyógyulási idejét is lerövidítheti.

Az infrakabin – már csak kisebb mérete miatt is – alkalmasabb az elmélyülésre, a világtól való elvonulásra. Ráadásul ennél a formánál fontos, hogy az infravörös sugárzás egyenletesen érje a testet, tehát ajánlott egyetlen kényelmes helyzetben ülni. Míg a hagyományos finn szaunában az emberek többsége nehezen bír tíz percnél tovább maradni, addig az infraszauna esetében érdemes - és nem is megterhelő - 30 percet időzni. Amennyiben edzettebb vagy, akár 35-45 percet is maradhatsz. Kezdők számára leggyakrabban a 36-45°C meleg bizonyul optimálisnak.
A finn szaunában a forró levegővel közvetlenül érintkező bőr hőmérséklete, 1-2 percen belül 40 °C körüli értékre emelkedik, ám az emberi szervezet belső, ún. "maghőmérséklete" sokkal lassabban nő. Hogy a szervezet hőegyensúlyát biztosítsa, a szaunázók bőre izzadni kezd. Egy-egy szaunában töltött 15 perces periódus során, mintegy fél liter vizet veszít a szervezet izzadással. Azért, hogy az izzadságot a bőr mirigyei ki tudják választani, a bőr hajszálerei kitágulnak, ezáltal a bőrbe jutó vér percenkénti mennyisége megnő. Ezt a szervezet a megnövekedett keringési perctérfogat útján valósítja meg. A perctérfogat az egy perc alatt a szíven átáramoltatott vér mennyisége, ami függ a pulzusszámtól és a szív pulzustérfogatától.

AlapszabályAlapszabály