Szappanos rekord készülődik
2016. máj. 4., antsz.hu

Május 5-én tartják kéztisztaság világnapját. Ezt eredetileg a kórházaknak találta ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO), de ma már sokféle eseményen, versenyeken hívják fel a figyelmet a kézmosás fontosságára.

Az idei világnapon az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala az egy időpontban, több helyszínen kézmosásoktatáson részt vevők számának Guinness-rekordját szeretné megdönteni. Ha Magyarországon több mint 3039-en mosnak egyszerre kezet május 5-én, akkor megdőlhet az eddigi kézmosási Guinness-rekord.

A jelenlegi csúcstartó a skóciai Glasgow, ahol harminchat általános iskolában, 3039 diák vett részt a rekord felállításban. Itthon ezt a rekordot olyan tanórákon próbálják túlszárnyalni, amelyek könnyen beleilleszthetők az iskolai keretek közé. Az óravázlatot az ÁNTSZ oldaláról lehet letölteni a jelentkezési lappal együtt.

A tisztiorvosi szakemberek emlékeztetnek: a légúti és emésztőrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé a legtöbb iskolai hiányzásért, pedig gyakran egy egyszerű kézmosással sikeresen védekezhetnénk ellenük.
A kézmosás-oktatási világrekord-kísérlet célja az, hogy minél több gyerek tanulhassa meg ezt az egyszerű védekezési módot a betegségek ellen.

A rekordkísérletre már nem lehet jelentkezni, de a helyes kézmosás gyakorlásának mindenképpen van értelme.
Hogy sikerül-e a rekord? Figyeld a médiát!