» Test

Rendeljünk valami kaját!

2018. December. 18. , by NEHIB alapján

Lehetőleg olyan helyről rendelj, amit már ismersz, jó tapasztalatod van vele. Ha még nem rendeltél tőlük, akkor ellenőrizd a vállalkozás adatait a honlapon, vagy a szórólapon.

piciNe rendelj olyan helyről, aminek a neve, elérhetősége nincs feltüntetve! Jó, ha az is látható, hogy reklamáció esetén hová lehet fordulni.
(Előfordul, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, amelyeknek nincs működési engedélye, nincsenek ellenőrizve, szakmai ismeretekkel sem rendelkező személyzetet alkalmaznak, megfelelő konyhával sem rendelkeznek és az étel magánlakásban készül.)

A választásnál figyelj arra is, hogy ne gyorsan romló, vagy nyers, félig átsütött alapanyagot tartalmazó ételt rendelj. Azon kívül, hogy megkívánod, vedd figyelembe az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokat is.

Mit ne?
Pl.: madártejet, tatár bifszteket, tiramisut, félig átsütött steaket, majonézes salátát, tojásos galuskát


Szállítás
A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, oly módon, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia. Az étel neve, származási helye, fogyaszthatósági (minőség-megőrzési) ideje mellett fogyasztási és tárolási „szabályokat" (pl. „fogyasztásig hűtve kell tárolni" vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges") is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.
Az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen tartó és/vagy hűtőtáskában, ládában. Műanyag rekeszben, kosárban és szobahőmérsékleten a melegen-tartást vagy hűtést igénylő étel nem szállítható. Kiszállítással egy időben élelmiszeren kívül egyéb áru, illetve személy nem szállítható.
A szállítást végző egészségi állapota, ruházata, magatartása is árulkodó lehet. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie. Szállítás közben – tekintettel arra, hogy kézmosási lehetősége szállítás közben többnyire nincsen – nem dohányozhat.
Nagyon gyakori hiba, hogy együtt szállítanak „hideget és meleget" anélkül, hogy azokat jól elkülönítenék, szigetelnék. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy az egyik étel ne melegedjen fel, a másik pedig ne hűljön le. A hideg ételeket és a meleg ételeket tehát külön-külön táskában kell szállítani.
A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63 °C-ot. Hideg ételeket hűtőtáskában, (legfeljebb 5 °C) szabad szállítani.

Evés előtt
A meleg ételt át kell forrósítani, nem elég megmelegíteni. Az esetleges kórokozók elpusztítása is cél.
Étkezés előtt mindig moss kezet! Gondolj arra, hogy pl. a tömegközlekedéssel, vagy egy pénzérme megfogásával mennyi kosszal érintkeztél.
Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztod el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.