» Test

Patika-nap

2015. June. 08. , by Dr. Klujber Valéria

Te tudod miért kell szedned a gyógyszert? Tisztában vagy azzal, hogy mikor és hogyan kell bevenni?

patikanapKérdezd meg az orvost, vagy akár a gyógyszerészt. Ne szedj úgy gyógyszert, hogy nem tudod pontosan mi az, mire való, meddig kell szedni.

Ez is az egészségtudatosság része.

Sokszor találkozom olyanokkal, akik azzal sincsenek tisztában, hogy antibiotikumot szednek, azt gondolták, hogy lázcsillapító. Pedig ez egyáltalán nem mindegy!! Otthon talált gyógyszert ne kezd el szedni, csak ha teljesen biztos vagy benne, hogy mire jó és mi az adagolása.

A patika nap, június első szerdája arra is jó, hogy ilyenekre felhívja a figyelmet.

"A Kamara az idei patikanapot megelőzően másfél hónappal kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel (továbbiakban: NEFI). A megállapodás lényege a gyógyszertárak népegészségügyi programokba való bekapcsolódásának elősegítése – elsősorban olyan területeken, ahol a gyógyszerészek a felkészültségük révén és a kb. 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás lehetőségére támaszkodva érdemi segítséget tudnak nyújtani az egészségtudatos életmód terjesztésében és a felelős gyógyszerhasználat elősegítésében. Ezért olyan programok kidolgozására került sor, amelyek patikanaptól patikanapig segíthetik a gyógyszertárak „egészségpromóciós" tevékenységét.

A NEFI-vel kötött megállapodás értelmében az idei patikanaptól kezdődően 2016. június első szerdájáig a gyógyszertárak egészségpromóciós tevékenységének keretei között az allergiás megbetegedések prevenciója és adekvát kezelésének előmozdítása, valamint a racionális vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag használat kerül középpontba. Az allergia-ellenes szakmai programot Nékám Kristóf, a magyar Allergia Szövetség elnöke dolgozta ki, a „vitamin-program" szakmai koordinálását pedig az egyik legnagyobb hazai, vitaminokkal és nyomelemekkel foglalkozó szakmai-tudományos műhely vezetője Kónya Csaba és munkatársai vállalták."

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.