» Test

Miért fáj a hátunk?

2018. March. 06. , by gerinces.hu

A két lábon járással keletkezett változások és a gerincfájdalom

miertfajahatunk1A darwini evolúciós elméletet figyelembe véve nyilvánvalóvá vált miért szenvedünk többet, mint az állatok, mondta Latimer. A négy lábról két lábra való átállás számos változást idézett elő az idők folyamán. Ilyenek az ellapult lábboltozatok (lúdtalp), a csigolyaközti porckorong magasságának fokozatos csökkenése, és a sérvesedésre való hajlama, a kismedence előredőlése. Bármennyire is furcsán hangzik a két lábon való járás az arc és a fej formáját is megváltozatta, ennek köszönhetően alakultak ki egyes fogzási zavarok, a bölcsességfog kialakulása, valamint a megfelelő hely hiánya a fogak számára.

Latimer szerint a függőleges pozícióba történő átállás váltotta ki a gerinc egyenesről S-alakba történő görbülését, melynek jellegzetesen két kyphoticus és két lordotikus görbülete jelent meg az embernél. Sajnos ugyancsak az evolúció következménye a gerincferdülés, vagy scoliosisis. A gerinc görbületeinek kialakulása kedvező változásokat is eredményezett, mivel így a szülőcsatorna jobban védett, mint a négy lábon járó emlősöknél.

A függőleges járás nagyobb terhelést közvetít a csigolyaközti porckorongra, mint a négy lábon történő járás esetén. A normális járás következében a felső és alsó végtagok között keresztmozgás jön létre. Mikor az egyik láb elől van, akkor a másik oldali kéz szintén előre lendül, így a gerinc egy csavaró mozdulatot is kénytelen követni a függőleges erőbehatásokon kívül. Ezek együttesen vezethetnek a gerincsérv kialakulásához.
Latimer szerint a kor előrehaladtával, a csontok mésztartalmának csökkenésével egyre nagyobb az esély a gerinc degeneratív betegségeinek kialakulására. Ezt a változást napjainkban jobban megérezzük, mint elődeink, mivel az életkor jelentősen meghosszabbodott, a gerinc terhelése pedig a csontminőség romlásával is ugyanúgy megmarad.

miertfajahatunk2https://gerinces.hu/a_gerincrol/anatomia/az-evolucio-es-a-gerinc-a-ket-labon-valo-jarassal-keletkezett-valtozasok/

Folytatjuk!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.