» Test

Kamaszkor és a testedzés

2019. May. 22. , by Jób Viktória

Adott életkorban bizonyos képességek jobban fejleszthetők, mint a többi. Ennek figyelembe vételével kell megválasztanunk testmozgásunk. A testnevelés órákon is figyelembe veszik életkori sajátságaitok, de jó, ha erre ti is odafigyeltek.

Például fiatal korban jobban fejleszthető a hajlékonyság, mint a kamaszkor után, viszont a maximális erő és izomtömeg pont a serdülőkor lezajlása után válik jól fejleszthetővé. Serdülő kor előtt még fokozható a szervek kapilláris ellátottsága, tehát ekkor kiemelkedően fontos az állóképességi edzés. Ezzel fokozható a szív erezettsége, ami később egyrészt csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések esélyét és növeli a teljesítő képességet, másrészt fokozza az izmok erezettségét is, ami később a hatékonyabb izomműködést segíti. Tehát ha egy tanár Coopereket futtat veled, ne lazsáld el, hiszen ezt a kis szívességet felnőttként még meg fogod köszönni neki. Fontos, hogy hetente 2-3-szor végezz közepes intenzitással minimum 20-30 perc folyamatos munkát, hogy megfelelően fejleszd keringési és légző rendszered. Például ússz, biciklizz, fuss, evezz, fogócskázz barátaiddal.

Fiatal korban fölösleges, sőt káros az izomtömeg növelés

Kedves fiúk!
Hiába kezdetek el nagy súlyokat emelgetni, nem fogtok úgy kinézni, mint Arnold Schwarzenegger. Legfeljebb annyit fogtok elérni, hogy idő előtt megálltok a növekedésben és a vágyott izomtömeget nem fogjátok elérni. Az izomtömeg növekedéséhez ugyanis szükség van tesztoszteronra, amely csak a tinédzser korban kezd el nagy mennyiségben termelődni. Addig el kell fogadni, hogy inkább hosszában nőttök és nem széltében. Serdülőkor előtt és alatt inkább végezz állóképességi edzéseket, saját testsúlyos erősítést (fekvőtámasz, hasprés, törzsemelés, stb.), vagy játssz valamilyen csapatsportot, vagy esetleg küzdősportot. A súlyemelést ráérsz később elkezdeni.

Kedves lányok!
Tudom, a menstruáció általában inkább kellemetlen dolog, de azért nem indok a tesiórák hanyagolására. Sok esetben segít is a görcsökön egy kis mozgás. Próbáld ki, hogy nálad hogyan hat. A nők 15%-ának javítja a teljesítményét a menstruáció, 50%-nál nem befolyásolja és csak a maradék 35%-nál rontja. Ha te mégis a szerencsétlenebb 35%-ba tartozol, csökkentsd a terhelést ezen időszakok alatt, de azért ne hagyj fel vele teljesen.

Ha a serdülőkor lezajlása után komolyabb edzésbe kezdenétek, mindenképpen keressetek fel szakembert (pl.: személyi edző) aki bevezet a helyes testedzés világába és tájékozódjatok hiteles forrásból az interneten. Ajánlom például ezeket:
https://body.builder.hu
https://peakshop.hu/girl

A szerző: Jób Viktória, Személyi edző és egészségfejlesztő
kamasztestedzes2

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.