Ingyen füldugót osztottak a Blahánál
2013. jan. 28., Külső forrás alapján dr. Klujber

Január 9-én pénteken a Blaha Lujza téri metrómegállónál a Hallásvilága nonprofit szervezet 500 darab füldugót osztott ki a metróval utazóknak. Kutatók egybehangzó véleménye szerint a mai fiatalok egyharmadának 50 éves korára szükségük lesz hallókészülékre.Sajnos a probléma mögött az egyre inkább fejlődő technika áll: az MP3 lejátszók megjelenésével az Egyesült Államokban 30 százalékkal emelkedett a halláskárosultak száma.

„Voltál már ma csendben?”
Gondolom ti is láttátok már ezt a szlogent, amiről én eddig azt hittem, hogy simán csak a csendet reklámozza. Kiderült, hogy ez is a Hallásvilága kezdeményezése. Célja, hogy minden nap töltsünk pár percet csendben: keressünk a szokásosnál csendesebb helyet, és mi magunk is vegyünk vissza a hangerőből. Ezeket betartva már tettünk valamit annak érdekében, hogy kevesebb zaj érjen el a fülünkig, és kevesebb zajt okozzunk mi is másoknak, a környezetünknek.
A zajmentes hely megtalálásához nyújtottak segítséget a különböző helyszíneken felállított csendeskabinok, amelyeket pár percre mindenki szabadon kipróbálhatott. A Hallásvilága.hu Nonprofit Kft. 10 csendeskabint helyezett ki budapesti helyszínekre 2012 májusában, hogy minél több embernek legyen lehetősége három héten keresztül a napi pár perces csendidejét megtartani.

Ha kíváncsiak vagytok, a honlapjukon hallástesztet csinálhattok, itt:
http://www.hallasvilaga.hu/?parent_id=102&module=145

Tudtad?
A hallás titkait egy magyar ember Békésy György fejtette meg, aki 1961-ben „a belső fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért” orvosi-élettani Nobel-díjat kapott – annak ellenére, hogy ő maga nem volt orvos. A távközléssel foglalkozó mérnökök Békésyt „az eddig egyetlen Nobel-díjas postamérnökként” tartják számon – pedig villamosmérnök se volt; diplomáját a berni egyetemen kémiából szerezte, a doktorátust pedig a budapesti Kir. M. Pázmány Péter Tudományegyetemen, fizikából.

 A fülnek sem kell a túlzott „tisztaság”
A fül tisztítása a személyes higiénia alapvető eleme, nem mindegy azonban, hogy mindezt hogyan végezzük. 
A fülzsír ugyanis védelmi funkciót tölt be, nagy szerepe van a kórokozók kiszűrésében. Nem szabad tehát teljességre törekedve mindet eltávolítani – eleve ne is nyúljatok semmivel mélyen a hallójáratba! Bőven elég, ha a már kívül megjelenő, ezért valóban nem szép látványt adó barnás zsírt kitörlitek. Vigyázni kell, hogy a túlzott méretű vattás pálcikával ne csak beljebb toljátok a zsírt, ami aztán szép lassan, mintegy dugót formálva elzárja a hallójáratot és halláscsökkenést okoz. A fülzsír-dugó kíméletesen feloldható, ha a gyógyszertárban kapható paraffinolajat csöpögtetünk a fülbe. Ha ez a módszer sem hatásos, a fülzsír-dugó eltávolításához (kimosásához) kérjétek fül-orr-gégész segítségét.