Gilbert kór
2015. nov. 16., Dr. Klujber Valéria

Időnként kicsit be szokott sárgulni a szemed fehérje, főleg amikor stresszes időszakod van, vagy nem ittál elég folyadékot? Lehet, hogy Gilbert kórod van.

Nem kell megijedni, ez a betegség nem is annyira betegség, mint inkább egy sajátos állapot. A népesség 5-8%-át érinti és a legtöbben nem is tudnak róla. Általában serdülőkor tájékán okoz először tüneteket, fiúkban gyakrabban fordul elő. Családi halmozódást is mutat, de az öröklődése nem teljesen egyértelmű – ha van a családban, akkor érdemes gondolni rá.

Lényege, hogy az epehólyagba kerülő epefestéket (bilirubint) össze kell kötni egy fehérjével (konjugál formába kell hozni), hogy ne tudjon olyan helyeken lerakódni, ahol semmi szükség rá. Maradjon csak a vérben, onnan kerül a májon keresztül az epehólyagba, majd a bélbe és többek között a széklet színében láthatod.

A konjugálásért egy enzim felelős (mint minden egyes funkcióért a szervezetben), ezt glükuronil-traszferáznak hívják. Aki Gilbert kóros, annak ez az enzim 30%-kal alacsonyabb szinten működik és ezért időnként nem győzi a konjugálási feladatot. Ez látszik a testi vagy lelki terhelésre kialakuló enyhe sárgaság formájában.

Két dolog miatt érdemes tisztában lenni azzal, hogy Gilbert kórunk van.
Az egyik, hogy bizonyos nagyon ritkán és nagyon komoly betegségekben használt gyógyszereket kerülni kell. De nem kell félni, ezeket csak orvos írhatja fel és elég súlyos betegségekben (rákok egyes fajtáiban és HIV fertőzésben).

A másik a pályaválasztás. Ha Gilbert kóros van, akkor érdemes kímélni és nem provokálni a májat, tehát nem tanácsos olyan üzemben vállalni munkát, ahol vegyszerekkel, festékekkel dolgoznak. Erről részletes tájékoztatást az egyes szakmák esetében az Országos Munkaegészségügyi Intézettől kérhetsz.

Ha a Gilbert-kór igazolódik, életmódbeli tanácsokkal látják el az érintetteket, semmilyen kezelésre nincs szükség. A lázcsillapító paracetamollal és az alkohollal viszont érdemes csínján bánni! Ezek is megterhelik a májat és előjön a sárgaság.
Talán hallottad, hogy Tóth Gabi (énekes) is nem-titkoltan Gilbert kóros. A betegségről azért ne tőle tájékozódj. A róla szóló cikkekben több az „érdekesség", mint a tény.