» Test

Fokozott szőrösödés

2018. June. 21. , by Dr. Klujber Valéria

Mikor kóros?

A magzati korban selymes, puha szőrzet (lanugo) borítja a testet, amely az ember megszületését követően kihullik, és helyét a korai testszőrzet veszi át. Az élet kezdeti szakaszában elsőként a fejet borító haj, a szemöldök és szempilla alakul ki. A nemi éréssel párhuzamosan a testszőrzet a nemtől függően indul fejlődésnek, ekkor alakulnak ki az ún. terminális szőrzetek, vagyis a fanszőrzet és a hónaljszőrzet. A férfiakat másodlagos nemi jellegként általában erőteljesebb szőrképződés jellemzi a törzsük és végtagjaik felületén. Ekkor alakul ki sajátos terminális szőrzetük, az arcszőrzet is.

A fiúk serdüléséről lásd külön cikkünket:
http://www.tinivagyok.hu/temak/test/item/a-fiuk-nemi-erese

A nemek között élettanilag látható eltérés a szőrzetben általában elég látványos:


szoroslanyok2


A túlzott szőrnövekedés kategóriái nőkre-lányokra vonatkoznak, amiből következik, hogy a férfiaknál a szőrösség a normális (bár nyilván itt is lehet olyan fokú a szőrzet, ami már túlmegy az elfogadhatón).

Hypertrichosisról akkor beszélünk, ha normálisan is szőrös helyeken több, sűrűbb, hosszabb szőrök vannak (például alkar, láb). Ezt a „fokozott szőrösségnek” fordítható jellegzetességet tulajdonképpen örököljük és normálisnak tartjuk. Ráadásul a rasszhoz való tartozásunknak megfelelően meglehetősen eltér az átlagos szőrösség mértéke. Gondoljatok a szőrtelen ázsiaiakra.

Hirsutismusról akkor beszélünk, ha már férfias helyen is vannak szőrök egy nőn. Ez lehet enyhe fokú: a has közepén köldöktől lefelé, kis bajusz, mellbimbó körüli szőrök. Közepes foknál már az állon szakáll illetve a comb elülső és hátsó felén is van színes szőr.A harmadik fokozatban a szegycsont felett, a háton, derékon, fenéken vannak zavaró szőrök, melyek a kihúzgálás után is visszanőnek.

szoroslanyok3


https://www.researchgate.net/publication/275585810_Interventions_for_hirsutism_excluding_laser_and_photoepilation_therapy

9 fent látható testrész 0-4 pontig terjedő súlyossági skálája alapján az összpontszám: 36 lehet, 8 pont felett: hirsutizmusról beszélünk.
Tehát néhány szár szőr a bimbód körül, vagy a szeméremtájéktól a köldök felé, még nem gond! Sőt teljesen normális jelenség!

A hirzutizmus mögött már lehet betegség, legtöbbször hormon-érzékenységgel, vagy hormontermelés mértékével kapcsolatos eltérés, ezért érdemes vele orvoshoz fordulni. Főleg akkor, ha menszesszel kapcsolatos probléma is fennáll, pl. ritka, rendszertelen menstruáció.

A virilismus ezeken túl már férfiassá alakítja a nőt: elmarad a menstruáció, mélyül a hang, borotválható bajusz, szakáll nő, megnő a csikló, melyhez fejtetőn vagy homlokon kezdődő kopaszodás társulhat, a mellek igen kicsik. A virilizmushoz már extrém mértékű férfihormonnak kell termelődnie valahol, ez lehet az agyalapi mirigyben, mellékvesében, vagy petefészekben, mindenképpen orvosi kivizsgálásra van szükség.

Források: https://en.wikipedia.org/wiki/Body_hair#/media/File:Androgenic_hair.svg
http://www.hypertrichosis.com/

Folytatjuk!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.