Fertőzéses szívbelhártya-gyulladás
2016. jan. 7., http://www.otszonline.hu

Elváltozás a szívben és kórokozók a vérben – e két feltétel teljesülésekor ala­kulhat ki ez a sokszor alattomosan induló, a keringést és az életet veszélyez­tető, hosszú antibiotikumkezelést és olykor műtétet is igénylő betegség.

A fertőzéses szívbelhártya-gyulladás (infektív endokarditisz, IE) a szív belső üregeit a szívizom belső felszínétől elválasztó hártya és/vagy egy szívbillentyű (a vér vissza­áramlását megakadályozó szövetnyúlvány) gyulladásos betegsége. Ép szívben, ép szív­billentyűk mellett IE nagyon ritkán alakul ki, akkor is főként kábítószer fertőzött injekciós tűkkel való beadása miatt. A betegség korai tüneteivel, kezelésével, megelőzésével tehát a droghasználókon kívül elsősorban azoknak a szívbetegeknek kell tisztában lenniük, akik mesterséges szívbillentyűvel, billentyűhibá­val vagy más veleszületett szívhibával élnek, illetve akik régebben átestek már IE-n.

A betegség jellemzői

Az IE lényege, hogy kórokozók: a vérkerin­gésbe került baktériumok (esetleg gombák) telepednek meg a szívbelhártyának és főleg a szívbillentyűknek azokon a pontjain, ahol az egyenetlen felszín elősegíti a kitapadásukat. Itt szaporodásnak indulnak, és a vérből rájuk rakódó vérlemezkékkel, véralvadékkal együtt ún. gyulladásos felrakódást (vegetációt) alkot­nak. A gyulladás károsíthatja a billentyűt, ezen keresztül rontja a szívműködést, kezelés nélkül súlyos szívelégtelenséget, végül halált okozhat.

A kezdeti tünetek többnyire nem vész­jóslók. Majdnem mindig fellép hőemelkedés vagy időszakos láz (felmegy-lemegy), és hall­gatózással szívzörej hallható. Gyakori a gyen­geség, étvágytalanság, fogyás. A bőrön és a szájpadon kis piros pöttyök (petechiák), a kéz-és lábujjakon fájdalmas, lilás-vöröses csomók (Osler-csomók) jelenhetnek meg. A leszakadó vegetációk a vérárammal esetleg eljuthatnak az agyba, tüdőbe, vesébe, lépbe, s ott érelzáródást és szövetelhalást okozhatnak, amit súlyos tünetek jeleznek.

Diagnózis, kórokozók, megelőzés

Az IE-t echokardiográfiás vizsgálattal és a kór­okozó kitenyésztésével igazolják. A kórokozó (pl. Streptococcus, Staphylococcus) a fogíny se­bén át a szájüregből, bőrsérülésen át a bőrről, fertőzött injekciós tűről, a fertőzött légutakból vagy húgyutakból juthat be a vérbe, majd a vérárammal a szív üregeibe.

A műbillentyűk, hibás billentyűk megkön­nyítik a baktériumok megtelepedését. Ezért ilyen betegségben minden olyan beavatko­zásnál, amely fertőzés veszélyével járhat, elő­zetesen antibiotikumot kell adni. Gondolni kell erre különféle sebészeti vagy kozmetikai mű­veleteknél és fogászati műtéteknél – hétköz­napibb fogászati kezelések alkalmával újabban már nem írják elő a megelőző kezelést.

Antibiotikumok, műtét

Az IE-t kezdetben mindenképpen kórházban kell kezelni. A tenyésztéshez történő vérvéte­lek után elindított antibiotikumkezelés vénás injekciókkal történik, hogy a fertőzés helyére elegendő hatóanyag jusson el. Az ellenálló baktériumokra gondolva, többféle ható­anyaggal indítják a kezelést. A gyógyszervá­lasztás fő szempontja a tünetek mellett az, hogy billentyűhiba, műbillentyű vagy intravé­nás droghasználat talaján alakult-e ki a beteg­ség. Napjában többször, nagy adagban, 4–6 hétig adott antibiotikumokkal lehet elérni a teljes gyógyulást. A tünetek javulása után az injekciózás járóbeteg-rendelésen is foly­tatható. A gyógyult betegeket is ellenőrzés alatt kell tartani, mert a fertőzés néha kiújul.

Előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelés­sel nem sikerül felszámolni a fertőzést, vagy a gyulladás miatt súlyos szívbillentyű-elégte­lenség alakul ki. Ilyenkor műtéttel kell eltávo­lítani a gyulladásos felrakódást vagy pótolni a károsodott billentyűt.

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített másolatoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

http://www.otszonline.hu/cikk/fertozeses_szivbelhartya_gyulladas?utm_source=newsletter&utm_medium=orvostovabbkepzo_szemle_hirlevel&utm_campaign=15605