Ethan Lindenberger elmaradt védőoltásokat adat be magának
2019. márc. 5., npr.org, webdoki nyomán

Szülei ellenére oltatja be magát a tinédzser. Külföldi sajtószemle a nagy viharokat kavaró kérdésben.

A 18 éves fiú sosem kapott vakcinát hepatitis, poliomyelitis, kanyaró, mumpsz, rubeola, bárányhimlő és egyéb betegségek ellen. Ugyanis édesanyja, Jill Wheeler oltásellenes. Ethan szerint az internetes félinformációk győzték meg a vakcinák veszélyeiről – többek közt az a rég cáfolt vizsgálat, mely szerint bizonyos oltások autizmushoz vezetnek, vagy az az elmélet, miszerint a vakcináknak agykárosító hatásuk lenne. Az ehhez hasonló tévhitek futótűzként terjednek az online világban; nem csoda, hogy az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) nyíltan felvette a harcot ellenük, például „Az oltások nem okoznak autizmust" kampányukkal.

Lindenberger legidősebb nővére még minden oltást megkapott és bátyjának is beadtak néhányat. Ám miután anyjuk megtudta, hogy megtagadhatja az oltások beadását, úgy döntött, hogy öt fiatalabb gyermekét nem oltatja be.
„Isten tudja, hogy vagyok még mindig életben" – írta Lindenberger a Reddit internetes fórumon. Itt kért ugyanis abban segítséget az online közösségtől, hogy miként is kezdjen neki az oltásoknak. Posztjához több mint ezer hozzászólás érkezett. Nemcsak ő jár azonban ebben a cipőben: sok más tinédzser is megpróbálja szülei ellenére beadatni magának a védőoltásokat.
Az USA nyugati partján kitört kanyarójárvány, s az annak nyomán Washington állam kormányzója, Jay Inslee által elrendelt szükségállapot egyre több kiskorúban veti fel a kérdést, hogy vajon meghozhatják-e a saját döntéseiket az oltásokkal kapcsolatban. A CDC adatai szerint 2019 januárjára már tíz amerikai államban is alátámasztották a kanyaró jelenlétét.
Lindenbergert az iskolájában is kérdőre vonták, hogy miért nincs beoltva. A fiú a barátaival beszélgetve jött rá, hogy a többiek mind rendelkeznek a vakcina adta védettséggel – neki viszont fogalma sincs még arról sem, hogy milyen érzés az influenza elleni védőoltás. Egyre több oltásellenességgel kapcsolatos vitát olvasott a közösségi médiában is. Lassan elkezdte megkérdőjelezni azt, amit az anyjától hallott.

Úgyhogy elkezdett maga utánamenni néhány kérdésnek. Elmondása szerint ekkor teljesen egyértelművé vált számára, hogy sokkal több tudományos érv szól az oltások mellett, mint ellenük.

A kellő információkkal felszerelkezve Ethan megpróbált édesanyjával konfrontálódni. ... Ethan nem tudta meggyőzni anyját. A fiú ugyanakkor eltökélte: ő be fogja magát oltatni.

Nemrégiben meg is kapta az első vakcinaadagot, benne többek közt HPV, hepatitis A, hepatitis B és influenza elleni védőoltásokat. Ez természetesen némiképp felkavarta az ohiói otthonát, ahol szüleivel él.
„Anya mindig is tudta, hogy nem értek vele egyet, de azt hitte, el fog múlni. De nem így történt. Azt, hogy beoltattam magam, a lázadás jelének tekinti és nem annak, hogy teszek saját magamért és a körülöttem élő emberekért" – nyilatkozta.

Lindenberger édesanyja ezzel szemben az Undark tudományos magazinnak arról számolt be, hogy az oltásokat inzultusként, sőt, „pofonként" élt meg.
Mivel Ethan jogilag már felnőtt, az anyja nem akadályozhatja meg orvosi döntéseiben.