» Test

Endometriózis I.

2018. October. 11. , by http://otszonline.hu

Olvasd el az otszonline betegtájékoztatóját!

endometriozisEgyre többet hallani az endometriózisról, különösen ha meddőségi kivizs¬gálás vagy a fájdalmas, elhúzódó, bőséges, görcsös menstruáció jön szóba. Mindkettő nagyon sok nőt érint, de a betegséggel kapcsolatos tudatosság is fokozódott mostanában. Korábban természetesnek gondolt menstruációs problémák esetén a betegek és az orvosok egyre inkább gondolnak arra, hogy a tünetek mögött endometriózis húzódhat meg.

Mi okozza az endometriózist

Normális körülmények között a méhnyálka¬hártya a nemi hormonok ciklikus hatásainak engedve a menstruációs ciklus során előbb fokozatosan megvastagszik, majd havi egy alkalommal vérzés kíséretében leválik. Endometriózis eseteiben méhnyálkahártya-sejtek nemcsak a méh üregében helyezked¬nek el, hanem azon kívül, akár a test távoli pontjain is – leggyakrabban a hasüregben vagy a petefészekben, de néha a bélrend¬szerben, a húgyhólyagban, sőt akár a szem¬ben, a bőrben vagy az ízületekben is.
Az endometriózis tüneteit az okozza, hogy ezek a rendellenes helyen lévő méh¬nyálkahártya-sejtek ugyanúgy viselkednek, mint a méh üregében elhelyezkedők, azaz a hormonhatásoknak engedve ciklikusan változnak, és a menstruáció időpontjában leválva vérzést okoznak. De míg a méh¬űrből a vér a természetes testnyílásokon keresztül a menstruáció során akadály¬talanul a külvilágba távozhat, addig az endometriózissejtek által okozott vérzés megreked a szervezetben, tünetek és szö¬vődmények forrása lesz.
Arra a kérdésre, hogy a méhnyálkahár¬tya sejtjei miért jelennek meg a szervezet szokatlan pontjain, számos elmélet létezik, biztosat azonban egyelőre nem tudunk.

Mik a főbb tünetek?

Fontos tudni, hogy az endometriózis sok esetben teljesen tünetmentes, és csak más betegség kivizsgálása vagy a meddő¬ség okának keresése során derül rá fény. A statisztikák azt mutatják, hogy a meddő nők kb. 25–40%-ánál endometriózis iga¬zolható – más kérdés, hogy meddőség és endometriózis együttes fennállásakor va¬lóban az endometriózis okolható-e a ter¬hesség elmaradásáért, vagy csak véletlen egybeesésről van szó.

Az endometriózis tünetei leggyak¬rabban a menstruációhoz csatlakoznak, fájdalmas, görcsös, bőséges és/vagy el¬húzódó menstruáció; rendszertelen havi vérzések; fájdalmas közösülés; tartósan fennálló vagy makacsul visszatérő hasi vagy háti fájdalom formájában. Az idült panaszok végső soron általános tüneteket, állandó fáradtságérzést, kimerültséget is okozhatnak.

A további tünetek nagyban függenek attól, hogy az endometriózis mely szerve¬ket érinti. A petefészek endometriózisában a panaszok tipikusan két havi vérzés közötti félidő táján, a peteérés idején je¬lentkeznek. Az endometriózis szokványos megjelenési formája vért is tartalmazó ciszták, ún. csokoládéciszták megjelenése a petefészkekben.

A bélrendszert érintő endometriózisban gyakori tünet a székelés közben érzett görcsös fájdalom, illetve a menstruáció idején fellépő végbéltáji vérzés, ritkábban hasmenés.

A húgyhólyagban kialakult endometriózis vizeletürítés közben jelentkező görcsös fájdalommal hívhatja fel magára a figyelmet.

Folytatjuk!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.