Divatdiéták - 8. rész
2017. ápr. 20., egeszseg.hu

EGYÉB ÉTRENDEK - Sorozatunk 18 éven felülieknek szól.

Vércsoport diéta

Lényege:

Az ételek felszínén található fehérjék (a lektinek) „összeragasztanak” bizonyos molekulákat és sejteket azoknak az embereknek a szervezetében, akik nem alkalmasak ezeknek az ételeknek a fogyasztására. Mindez betegségekhez és elhízáshoz vezet. A vércsoport diéta némely eleme ellentmond a jelenlegi táplálkozás-egészségügyi ajánlásnak. Bizonyos esetekben meglehetősen egyoldalú táplálkozást, fontos táplálékféleségek mellőzését javasolja, amely hiányállapotok kialakulását vonhatja maga után, illetve adott esetben a jelenlegi táplálkozás-élettani ismeretek alapján kórállapotokra is hajlamosíthat. A szerző (D'Adamo) elmélete szerint az élelmiszerekben előforduló lektinek másképpen hatnak a különböző vércsoportú emberek szervezetére.

A 0 vércsoportúaknak:

Nagy hústartalmú, ugyanakkor csekély tej-, tejtermék- és cereália tartalmú étrendet tart kívánatosnak.

Veszélye: Rövid időn belül B-és K-vitamin pótlásra van szükség

Az A vércsoportúaknak:

Vegetáriánus jellegű, kevés tej és tejtermék fogyasztásával.

Veszélye: Fe-, Zn-, B12-vitamin és fehérjehiány

A B vércsoportúaknak:

Vegyes étrendet javasol, de több a tojás, mint az egészséges ajánlásban és korlátozza a kenyérfélék fogyasztását is.

Veszélye: B-vitamin hiány

Az AB vércsoportúaknak:

Kis hús- és gabonatartalmú étrendet tart megfelelőnek.

Veszélye: C-vitamin pótlására lesz szükség

Norbi update

Jellemzése:

Norbi szerint bármit szabad enni, csak az étkezés ideje nem mindegy. A különböző ételek, élelmiszerek fogyasztását napszakhoz köti. A szerző azt vallja, hogy az étkezési ritmusnak őseink táplálkozásához kellene igazodnia, mely alapján a szénhidrátban gazdag ételek csak délelőtt, a fehérje források egész nap fogyaszthatók. A napszakokat kódok jelölik, és ezek alapján csoportosítja az ételeket. Az 1-es kódszámmal ellátott ételeket, élelmiszereket reggel 6-tól este 10-ig, a 2-es kódúakat reggel 6-tól délután 3 óráig, a 3-as kódúakat csak délig szabad enni.

Az 1-es kódszámú élelmiszerek, ételek (reggel 6-tól este 10-ig): A szerző szerint az 1- es kódszámú élelmiszerek, ételek (pl.: sertéspörkölt, borjúpaprikás) nem hizlalnak, tehát korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Sovány tej, tejföl, túró, tojás, mozzarella, feta sajt, húsok (grillezett, pácolt, főtt, sült), gomba, párizsi, olasz virsli, grapefruit, citrom, meggy, paprika, paradicsom, káposzta, uborka, lecsó, hal, száraz borok és pezsgők, light üdítő italok, sertéspörkölt, borjúpaprikás, pacal és még sok más.

A 2-es kódszámú élelmiszerek, ételek (reggel 6-tól délután 3 óráig):
A 2-es kódszámú élelmiszerekből, ételekből csak a szokásos mennyiség fele fogyasztható el. Hétmagvas barnakenyér. Teljes kiőrlésű péksütemények, normál müzli, pászka, Pannónia sajt, csabai kolbász, disznósajt, hurka, fasírt, babgulyás, narancs, őszibarack, ketchup, majonéz, barbecue mártás, chilis bab, francia saláta, gorgonzola sajt, székelykáposzta, sör, félédes borok, zöldborsó, kukorica é a hagyományos köretek (rizs, burgonya) stb.

A 3-as kódszámú, élelmiszerek, ételek (csak délig szabad):
A 3-as kódszámú élelmiszerekből, ételekből ritkán és keveset szabad enni. Cukrozott gyümölcslevek, fehér kenyér, háztartási keksz, házi tehéntej, kockasajt, aranygaluska, banán, méz, bundás kenyér. Burgonyakrokett, káposztás tészta, hortobágyi húsos palacsinta, téliszalámi, sertésmájkrém, kóla, datolya, dió, földimogyoró, csokoládé, gesztenyepüré, normál jégkrém, lekvárok, máglyarakás, makaróni, spagetti, pizza, rántott karfiol, rétesek, parfé, rum, martini stb.

A módszer hatásossága tudományosan nem bizonyított. A könyvben sok a pontatlan, szakmai szempontból hibás megfogalmazás (pl.: szénhidrátban szegény aminosav). A szerző szerint, nem a tej zsírtartalma, hanem a cukor tartalma okoz elhízást, ami nem igaz. Schobert Norbert a könyvében leírja; hogy az 1-es kódszámú termékek, ételek nem hizlalnak ezért korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Ez a kijelentés szakmai szempontból elfogadhatatlan, mivel minden élelmiszer, étel energiát szolgáltat és ennél fogva súlygyarapodást okozhat. A könyvben többek között az is szerepel, hogy az alkohol nem hizlal, ami ugyancsak hamis állítás.

A fentiekben említett étrendek csupán töredékei annak a számtalan divatdiétának, melyek az utóbbi évtizedekben napvilágot láttak. Összességében, ha szeretnénk testsúlyt csökkenteni semmiképpen ne valamelyik divatdiéta előírásait, vagy valamely celeb gondos tanácsait megfogadva próbálkozzunk, hanem forduljunk szakemberhez, aki segítséget nyújt az egészséges fogyókúra javaslatainak megismeréséhez, illetve a gyakorlati megvalósításhoz, ezzel együtt egy egészségesebb táplálkozás kialakításához.