Divatdiéták - 7. rész
2017. ápr. 19., egeszseg.hu

ELVÁLASZTÓ ÉTRENDEK - Sorozatunk 18 éven felülieknek szól.

Hay-féle elválasztó diéta

Jellemzője:
W.H. Hay dolgozta ki. Az élelmiszerek kombinációinak meghatározásán alapul (nem fogyasztható együtt szénhidrát fehérjével és „savat tartalmazó” gyümölccsel - citrusfélékkel), a zöldség, gyümölcsfogyasztást (lúgosító élelmiszereket) növeli az energiadúsabb élelmiszerek rovására. A fehérje, szénhidrát, zsírfogyasztás mennyiségét korlátozza, a finomított és feldolgozott élelmiszerek kerülendők.

Lényege, hogy az ételeket három csoportra osztja (A, B, C).
Az A csoportba a fehérjedús,
A B-be „neutrális”, mint zöldségek, magok, saláták,
A C-be a keményítő tartartalmú ételek kerülnek.

Az A és a B csoport, valamint a B és a C csoport keverhető, de nem szabad az A és a C csoportot kombinálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a páciens nem ehet húshoz, húskészítményhez tésztát, kenyeret. Tudományos vizsgálatok a hatását nem igazolták.

Példa:

reggeli: friss gyümölcs joghurt teljes kiőrlésű gabona olajos magvak gyógytea/gyümölcslé, ebéd: hús/hal/tojás/sajt friss nyers saláta/párolt zöldség/főzelék alma/narancs, vacsora: héjában főtt burgonya vaj/vajas Graham kenyér párolt zöldség/zöldfőzelék/saláta friss füge tejszínnel/krémsajttal,

Eredménye:

A zsírfogyasztás visszaszorítása miatt fogyás várható. A testtömeg csökkenés alapja: a kombinációk miatt hosszú távon kevesebb energia-bevitel történik

Veszélye:

Tudományos alapja nincs, fejlődésben lévő, idős, beteg ember számára a szükségesnél kevesebb fehérjét biztosít.

Testkontroll

Jellemzője:

A „természetes higiénia” elvén alapszik. A szervezet a napszakok szerint egymástól elkülönülve, szakaszosan működik:
A szervezet táplálék felvevő időszaka: 12-20 óra
A beépülés időszaka: 20-04 óra
A kiválasztás időszaka: 04-12óra

Az „ételek társításának elve”: nagy szénhidrát tartalmú növényi és nagy fehérje tartalmú állati eredetű táplálék együtt nem fogyasztható (rothadás a gyomorban). Hőkezelt és tartósított gyümölcs, lekvár, gyümölcslé szintén tilos (erjedés a gyomorban). Az étrend 70% vízből (gyümölcsből és zöldségből) és 30% koncentrált élelmiszerből áll, zöldség, gyümölcs, csíra, gabona, olajos magvak és vaj az étkezés alapja.

Példa:

délelőtt: csak gyümölcs (gyümölcslé) fogyasztható, ebédre: gyümölcs, saláta és zöldség fogyasztása engedélyezett (2-3 naponként azonban csak gyümölcs) néha olajos magvak/tészta/kenyér/gabonamagvak, vacsorára: zöldség (ritkán) állati eredetű (hús)/keményítő tartalmú növényi élelmiszer, vacsora után: legalább három órával gyümölcs, tej, tejtermék nem fogyaszthatók (kivéve a vajat), Kizárólag desztillált vizet lehet inni.

Eredménye:

Elérhető vele testtömeg csökkenés (a kis energiaértékű zöldség, gyümölcsfogyasztás miatt), az étrend betartásával a napi energia bevitel, mintegy 30-50 %-kal csökkenhet.

Veszélyek:

Hibás állítások:
„Az emésztés minden más életműködésnél több energiát fogyaszt.” (valóság: a felszívódási és az anyagcsere folyamatok alatti veszteség az energiaszükséglet kb. 13%-a)
„Az ivóvízben az emberi szervezet számára nem hasznosítható „káros anyagok” (szervetlen ásványi anyagok: F, Ca, Mg.) vannak.” (Valóság: Az ásványi anyagoktól mentes víz szinte ihatatlanul rossz ízű, a gyógyvizek pont a különböző ásványi anyag összetétel miatt gyógyvíz. Vizsgálatok kimutaták, hogy a keményebb vizet fogyasztók között kevesebb a tápcsatorna daganatok valamint a koronáriabetegség miatti halálozások száma).

A testkontroll diéta tudományosnak tűnő részigazságokkal érvel, de a saját ideológiáját nem igazoló tényeket elhallgatja, vagy valótlannak mondja. Zn, D- és B12-vitamin, riboflavin, tiamin hiányhoz vezet, kevés (teljesértékű) fehérjét és kalciumot (osteoporosis veszélye) tartalmaz, a növényi és állati eredetű élelmiszerek elkülönített fogyasztása hátrányosan hat a tápanyagok felszívódására (komplettálás elve), mindez fokozottan veszélyessé teszi a gyermekek számára.

A fentiekben említett étrendek csupán töredékei annak a számtalan divatdiétának, melyek az utóbbi évtizedekben napvilágot láttak. Összességében, ha szeretnénk testsúlyt csökkenteni semmiképpen ne valamelyik divatdiéta előírásait, vagy valamely celeb gondos tanácsait megfogadva próbálkozzunk, hanem forduljunk szakemberhez, aki segítséget nyújt az egészséges fogyókúra javaslatainak megismeréséhez, illetve a gyakorlati megvalósításhoz, ezzel együtt egy egészségesebb táplálkozás kialakításához.

Folytatjuk!