Divatdiéták - 2. rész
2017. ápr. 11., egeszseg.hu

ZSÍRDÚS DIÉTÁK - Sorozatunk 18 éven felülieknek szól.

Atkins diéta

Jellemzése:

Korlátozza (több lépcsőben) a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztását, összetett szénhidrát napi 15-25 E%, (zöldségek, gabona, teljes kiőrlésű kenyér, tésztafélék, hüvelyesek), egyszerű szénhidrát 10 E% (gyümölcs, gyümölcslé, cukor, méz, tej joghurt). Fehérjében és zsírban gazdag 65 E% (hús, tojás, hal, sajt, olajos magvak, olajbogyó, avokádó, zsírok, olajok), viszonylag nagy mennyiségű étel is elfogyasztható, nem unalmas, nem egyhangú, nem ízetlen.

Alapja:

A szénhidrátok kiiktatásával a tartalékzsír-képzés megszűnik, a szervezet a szükséges energiát a tökéletlenül és energiaigényesen kinyerhető zsírokból fedezi.

Eredménye:

Fogyás (bár az ily módon fogyókúrázók kb 30%-a abbahagyja a kúrát idő előtt),

Veszélyei:

A kihagyott szénhidrátok megbetegedést okozhatnak
A kevesebb rost fogyasztás növeli a bélrendszeri daganatok kockázatát
Az inzulin, mint májregeneráló hormon, csak korlátozottan látja el a szerepét
Túl sok fehérje fogyasztása
Fokozott kalcium kiválasztás, megnő az osteoporosis veszélye

Dél-tengeri diéta

Jellemzése:

Az Agatson által megalkotott déltengeri diéta az Atkins diétához hasonlóan jelentősen korlátozza a szénhidrátok bevitelét. Nem a szénhidrátok számolását, hanem a magas glikémiás indexű élelmiszerek (kenyér, rizs, burgonya, kukorica, sütemény) kerülését írja elő. További különbség, hogy tiltja a telített zsírok fogyasztását és csak a többszörösen telítetlen zsírok bevitelét engedélyezi. Tiltja a legtöbb gyümölcs és tejtermék fogyasztását. Sajtok közül az alacsony szénhidráttartalmú kemény sajtok fogyaszthatók. Húst és tojást szabad enni. A zöldségek közül ajánlottak a zöld leveles salátafélék, pl.: a fejes saláta, endívia.

Veszélyei:

Vitamin és ásványi anyag hiány
Rostszegénység

Harvey féle tojáskúra

Jellemzése:

8 tojás fogyasztható naponta. Egyhangú étrend, de nem kell számolgatni.

Eredménye:

Szigorú energia megvonás miatt (kb.: 500 kcal/nap) gyors fogyás.

Veszélyei:
Koleszterin terhelés (a napi szükséglet 8-szorosa)
Élelmirost hiány miatti székrekedés
Állandó éhségérzet (rossz közérzet)

Tejszínhab-eper diéta

Jellemzője:

Egyhangúságra, és az emiatt kialakuló ételundorra épít.

Veszélyei:
Koleszterin terhelés
Fehérje hiány
Vitamin és ásványi anyag hiány

A fentiekben említett étrendek csupán töredékei annak a számtalan divatdiétának, melyek az utóbbi évtizedekben napvilágot láttak. Összességében, ha szeretnénk testsúlyt csökkenteni semmiképpen ne valamelyik divatdiéta előírásait, vagy valamely celeb gondos tanácsait megfogadva próbálkozzunk, hanem forduljunk szakemberhez, aki segítséget nyújt az egészséges fogyókúra javaslatainak megismeréséhez, illetve a gyakorlati megvalósításhoz, ezzel együtt egy egészségesebb táplálkozás kialakításához.

A fehérjedús diétákkal folytatjuk!