Áttörő siker a HPV oltással Ausztráliában
2013. júl. 8., Külső forrás alapján

Alig egy évvel az első HPV vakcina forgalomba kerülése után Ausztrália nemzeti vakcinációs program keretein belül biztosította a HPV védőoltást a 12-26 éves lányok és nők számára. Nézzük az eredményeket 5 évvel az oltás bevezetése után!

Az ausztrál hatóságok által választott oltás nem csak a méhnyakrák ellen véd, hanem megelőzhető vele a szövettanilag ugyan jóindulatú, de sok gondot okozó, gyakran kiújuló szintén HPV okozta daganat, a condyloma acuminatum (nemi szervi szemölcs) is.

Ausztrália az első olyan ország, ahol a tömegesen kivitelezett HPV oltás hatásossága megítélhető.
Annak ellenére, hogy a HPV oltás nem kötelező, hanem önkéntes alapon történik Ausztráliában, az érintett korosztály átoltottsága kiemelkedően magas.  A 12-13 éves lányoknak a 83%-a legalább egy dózist, 80%-a két dózist, 73%-a pedig mindhárom dózist megkapta az elmúlt pár évben. A 20-26 éves korosztály átoltottsági adatai alacsonyabbak (52%), de ez nemzetközi viszonylatban még mindig nagyon jónak tekinthető.

A HPV fertőzés nagyon gyakori, azonban a fertőzés és az általa okozott betegségek kialakulása között évek, sőt évtizedek telhetnek el, így nehéz megítélni a vakcináció betegségmegelőző hatását. Ha a méhnyakrák megelőzésére kifejtett hatást szeretnénk vizsgálni, akkor arra évtizedeket kellene várni. A méhnyakrákot megelőző állapotok felismeréséhez ennél rövidebb idő is elég, így a vakcina hatása előbb mérhető. A fertőzés és daganatos elváltozás között eltelt idő a condyloma acuminatum esetén a legrövidebb, tehát a condyloma gyakoriságának csökkenése egyfajta korai indikátora lehet a vakcina hatásosságának, betegségmegelőző hatásának.

Már 2 évvel a vakcináció megkezdése után jelentkeztek az első áttörő sikerek. A 26 évesnél fiatalabb, tehát oltott korosztályban 59%-os csökkenést észleltek a condylomák előfordulási gyakoriságában az oltást megelőző időszakban regisztrált esetekhez képest. Érdekesség, hogy a 26 évesnél fiatalabb férfiak korosztályában (akik feltételezhetően az oltott lányok partnerei) is jelentős, 39%-os csökkenés mutatkozott annak ellenére, hogy ők maguk nem részesültek vakcinációban.

3 évvel a vakcináció megkezdése után a 18 évesnél fiatalabb lányok méhnyakrákot megelőző állapotának 48%-os csökkenését észlelték.

Öt évvel a vakcináció megkezdése után a condyloma előfordulási gyakoriságában 92%-os csökkenés mutatkozott a 21 év alatti nők körében, valamint szintén nagyon jelentős, 72%-os csökkenést tapasztaltak a 21-30 éves nők körében is. A vakcinált nők feltételezhető partnereinél is jelentős csökkenést észleltek a condylomák előfordulásának gyakoriságában. A 21 év alatti férfiak esetén 81%-os, a 21-30 éves férfiak esetén pedig 51%-os csökkenést regisztráltak.

A fiatalabb korosztály körében tapasztalt kiemelkedő hatásosság magyarázatául szolgálhat egyrészt az, hogy az átoltottság ebben a korosztályban volt a legnagyobb, illetve hogy ezek a lányok még a szexuális élet megkezdése előtt kapták meg az oltásokat.

Az eddigi program eredményeinek köszönhetően az ausztrál kormány 2013-tól kezdve már a 12-13 éves fiúk oltását is bevette az ingyenes nemzeti vakcinációs programba.