» Test

Antibiotikum nap

2018. November. 28. , by antibiotic.ecdc.europa.eu

2018 november

Antibiotikum-rezisztencia és élelmiszer-előállítás céljára tartott állatok

Melyik antibiotikumokat alkalmazzák az élelmiszer-előállítás céljára tartott állatoknál? Összefüggésben állnak ezek az embereknél alkalmazott antibiotikumokkal?
Az állatok bakteriális fertőzései kezelésére és megelőzésére alkalmazott antibiotikumok ugyanazokba a kémiai csoportokba tartoznak, mint amelyeket embereknél használnak: makrolidok, tetraciklinek, quinolonok, béta-laktámok, aminoglikozidok. Igy az állatok is fertőződhetnek olyan baktériumokkal, amelyek rezisztensek az emberi fertőzések ellen is alkalmazott antibiotikumokkal szemben.

Az élelmiszer-előállítás céljára tartott állatoknál alkalmazott antibiotikumok hozzájárulnak a rezisztencia növekedéséhez?
Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával rezisztens baktériumok, pl. a Campylobacter vagy Salmonella, étel közvetítésével állatról emberre terjedhetnek. Az emberek fertőződhetnek a rezisztens baktériumokkal az állatokkal való közvetlen kontaktus útján is. Azonban az antibiotikum-rezisztencia legfőbb oka embereknél továbbra is az antibiotikumok emberi gyógyászatban történő nem megfelelő alkalmazása.

antibiotikumnapTeljes cikk és az Európai kampány oldala:

https://antibiotic.ecdc.europa.eu/hu/tajekozodjon/tenyadatok/tenytar-lakossag-szamara

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.