A homeopátia hatástalan
2017. nov. 16., MTA.hu

Tudósok és kutatások állapították meg.

Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, az állítólagos hatása az összes bizonyíték szerint a placebó-hatással magyarázható– állapította meg az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) friss állásfoglalása. A testület ezért többek között azt javasolja, hogy tüntessék fel a homeopátiás készítmények összetételét.

Az EASAC szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételétől, illetve aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.

Az is aggályos, hogy a beteg a megfelelő tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe, hiszen az orvos esetleg annak ellenére ajánl egy terméket neki, hogy ő maga tudja: a termék biológiailag hatástalan.

Sőt, a homeopátiás készítmények nem kielégítően nyomon követett előállítási eljárásai gyógyszerbiztonsági aggályokat is felvetnek.

Az EASAC az EU-tagállamok, illetve Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, ami független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, és egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.

A tudósok javasolják, hogy dolgozzanak ki egy olyan egységes szabályozói keretrendszert, ami kötelező lenne minden gyógytermékre, beleértve az emberi és állati alkalmazásra szánt homeopátiás készítményeket is.

Az egyik ajánlásuk az, hogy a homeopátiás készítmények összetételét ugyanolyan módon kellene feltüntetni a csomagolásukon, ahogy az az összes többi gyógyszernél megszokott, tehát a mostani helyett a termékinformációt olyanra kellene cserélni, ami egyszerűen és világosan leírja a készítményben szereplő összetevőket és azok mennyiségét – írja az MTA.

Ugyanakkor az Index-en egy korábbi felmérés szerint a magyarok véleménye ez volt: