Egyél még egy almát!
2019. szept. 17., OTSZonline nyomán

10 grammal több rost fiatal korban 13%-kal alacsonyabb emlőrák-kockázat.

Csaknem százezer fiatal nő étrendjének tanulmányozása igazolta, hogy a növényi rostokban gazdag ifjúkori étrend az emlőrákkockázat szignifikáns csökkenésével jár.

Tudtad?

Az emlőrák az egyik leggyakoribb ráktípus, minden 8. nőnek emlőrákja lesz a fejlett országokban, így Magyarországon is.
A korábban vállalt gyermek és a szoptatás véd az emlőráktól.

Tanuld meg az emlő önvizsgálatát már most!

http://www.tinivagyok.hu/temak/test/item/emlvizsgalat


A Nurses' Health Study első programja 1976-ban indult, 122 000, 35–55 éves női egészségügyi dolgozóval, akiknek az egészségét 2 évenként kontrollálták. Walter Willett 1989-ben szervezte a Nurses' Health Study II. tanulmányt fiatalabb, 25–42 éves résztvevőkkel, mert időközben az emlőrák témája igen fontossá vált. Itt az életvitel, az étrend követése is igen nagy hangsúlyt kapott. Az induló 123 000 résztvevőből 116 686-an vettek részt a tanulmányban.

Azokhoz képest, akik korai felnőttkorban kevés rostot tartalmazó étrendet fogyasztottak, a fiatalabb korukban rostgazdag étrenden lévők emlőrákkockázata 12–19%-kal kisebbnek bizonyult. A serdülés éveiben bőséges rostmennyiséget fogyasztók 16%-kal ritkábban betegedtek meg emlőrákban, s a menopauza utáni időszakban ez a kockázatuk 24%-kal volt alacsonyabb.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy naponta 10 grammal több rost elfogyasztása – amihez elegendő pl. még egy almát vagy még két szelet teljes kiőrlésű kenyeret megenni – az emlőrák kockázatát 13%-kal mérsékli. A védő hatás gyümölcs és zöldség fogyasztása esetén a legjobb.
Farvid és munkacsoportja dolgozatát a Pediatrics február 1-jei száma közölte.

Egy hasznos applikáció:
http://mellrakinfo.hu/index.php/mellrak-szures/mobillal