» Szex

Ha nehéz a csúcsra jutni…

2016. February. 18. , by dreros.hu

Cikkünk 18 éven felülieknek szól.

Régebben a nők orgazmus-képtelensége „normális" volt, ma a nők többsége vágyik a kielégülésre. Az orgazmus-képtelenség gyakori probléma, a nők 24-37%-át érinti. Egy 27 országban végzett online felmérésében 27.532 fő vett részt, akik 16-54 év közöttiek voltak. Az adatok elemzése szerint a nőknek mintegy 2/3-a él át többé-kevésbé rendszeresen orgazmust.

Öregedéssel az orgazmus rövidebb ideig tart, és kevésbé intenzív, mint fiatal korban. De ez nem jelenti azt, hogy életkor előrehaladtával a nőknek le kellene mondaniuk az orgazmusról. Még a klimax sem feltétlenül „szünteti meg" az orgazmust. Amennyiben a nő önbizalma megfelelő és a párkapcsolata biztos, akkor a szeretkezések minősége általában nem romlik a változó korral.

Az orgazmuszavart elődleges és másodlagos formára oszthatjuk:
1. Elsődleges formáról akkor beszélünk, ha a nő még soha nem élt át orgazmust.
2. Másodlagos forma esetén a korábban zavartalan orgazmus-készség megszűnik. Ez lehet specifikus vagy általános. Specifikus esetben a nő esetleg maszturbáció során képes elélvezni, de partnerével nem. Általános esetben semmilyen körülmények között nem váltható ki orgazmus.

A női orgazmus zavarokkal kapcsolatos ismereteink korlátozottak: elsősorban gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatosak vagy kísérleti adatokból származnak. Nem ismerünk egyértelmű magyarázatot arra vonatkozóan, hogy a nőkben mi indítja be az orgazmust. Vannak, akik könnyen, míg mások nehezebben élveznek el. Klasszikusan a nőknél megkülönböztetjük a csiklón keresztüli és a hüvelyi orgazmust.
A csiklót az emberi test legsűrűbb beidegzésű részeként szokás jellemezni. A csikló ingerlése a legtöbb nőnél orgazmust vált ki. A nők fantáziálás kapcsán is képesek orgazmust elérni. Vannak bizonyítékok arra, hogy a nők felfokozott lelkiállapot révén is megélhetnek orgazmust.

hanehezacsucsrajutniValószínűleg az orgazmus genetikai háttérrel rendelkezik. A genetikai hajlam bár nem túl erős, de létezik, örökletes tényezők jelentős szerepet játszanak az orgazmuszavarok létrejöttében. Számos lelki és szociális tényezőt hoztak összefüggésbe a női orgazmus zavarokkal. Az érzelmileg stabil, intim párkapcsolat a nőknél kiemelt jelentőségű az orgazmus elérésében. A párkapcsolati zavarok, lelki problémák, pszichés betegségek, antidepresszánsok használata, iskolázottság és a vallásosság is befolyásoló tényezője az orgazmuskészségnek.
Egy felmérés alapján a diplomás nők 87%-a, míg az érettségivel rendelkező nők 42%-a jelezte, hogy maszturbálás során mindig vagy többnyire orgazmust él meg. Vagyis úgy tűnik, hogy az iskolázottság növeli az orgazmus-készséget. Ugyanez a vizsgálat a partner iskolázottsága és a női orgazmus készség között nem talált összefüggést. Amíg a nem vallásos nők 79%-a élt át orgazmust önkielégítésnél, addig a vallásosaknál ez az arány 53-67% volt. Az orgazmus gyakorisága, minősége összefügg a párkapcsolat harmóniájával, stabilitásával és boldogságával.

Az orgazmus – főként a hüvelyi orgazmus – megtanulása nem természetes biológiai folyamat, sok szociokulturális hatással rendelkezik. Vannak olyan kultúrák, ahol a szexuális öröm nagyon megbecsült és a nőket megtanítják az orgazmusra, sőt a többszörös orgazmusra is. Más kultúrák úgy vélik, hogy a nők hüvelyi közösülésnél nem éreznek örömöt és ez az orgazmus a nők számára nem létezik. Ebben a kultúrában a nők nem tapasztalnak orgazmust. A nőnek tudatában kell lennie annak, hogy mi jelent számára örömet, mi segíti az orgazmus elérésében, és ismernie kell azokat különböző lehetőségeket, amelyek érzéki és szexuális örömöt, orgazmust váltanak ki benne.

Ha az orgazmuskészség romlik, akkor végig kell gondolni, hogy az orgazmuszavar fokozatosan vagy hirtelen lépett-e fel. A fokozatosság rendszerint korfüggő és a klimax válthatja ki. Jellemzően hosszabb és intenzívebb ingerlés szükséges az orgazmushoz. Gyakran csökken annak intenzitása és megszűnhetnek az izom-összehúzódások a hüvelyben. Hirtelen esetben gyógyszerek mellékhatására is gondolni kell – pl. nyugtatók, antidepresszánsok, fogyasztószerek. Nem mindegy, hogy a probléma csak egy partnerrel fordul elő vagy minden esetben (önkielégítésnél is) tapasztalható.

Érdemes belegondolni abba, hogy valójában érzelmileg mennyire stabil a párkapcsolat, van-e kellő intimitás vagy csak a kompromisszum tartja össze azt. Sok esetben hangulatzavar, szorongás gátolja a szexuális öröm megélését. A hormonális tényezők szerepe fontos, de hangsúlyozni kell, hogy a nő legfontosabb erogén zónája az agya, így a párkapcsolat minősége a legfontosabb tényező az orgazmus létrejöttében. Technikai szempontból kellő szexuális ismeretre is szükség van. Elsődleges, hogy a nő ismerje saját testét. Többféle pozitúra és a hüvely elülső falát izgató pózok alkalmazása is segíthet a csúcs elérésében.

folytatjuk!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.