AndroiDiéta
A sokoldalú nem
Apr 22, 2016, Várnai Dóra

A szexualitással kapcsolatban számos kifejezést, fogalmat használunk a mindennapokban. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindenki tisztában van bizonyos kifejezések valódi jelentésével. Ha például egy fiú kicsit kerekebb, nőiesebb testalkatú, lehet, hogy valaki tévesen azt mondja rá: "Na, ez az alak tuti homoszexuális".

Amellett, hogy nem ítélhetünk meg senkit a látszat alapján, a nőies kinézet nem utal homoszexualitásra, csupán a nemi jegyek nőies jellegű (feminin) kifejeződésére. A homoszexuális nő lehet nagyon fiús testalkatú, rövid hajú, de lehet nagyon nőies, klasszikus női szépség is.

Cikkünk a Transvanilla Egyesület fogalom meghatározásai és ábrája alapján készült.

 

 

Egy ember szexualitása több szempontból jellemezhető.

Először is van az úgynevezett biológiai nem: egy újszülött lehet fiú, lehet lány illetve előfordulhat, hogy a neme orvosi értelemben nem határozható meg egyértelműen. Ezt nevezik interszex állapotnak, és azt értik alatta, hogy például egy újszülöttnek a külső nemi szervei (pénisz, csikló, kisajak, nagyajak stb.) és a belső nemi szervei (méh, petefészek, herék) nem szokványos kombinációban fejlődnek (pl. van pénisze és méhe is).

Azon túl, hogy valaki biológiailag fiú vagy lány, elképzelhető, hogy más neműnek érzi magát (nemi identitás), például lány testben fiúnak vagy fiús testben lánynak illetve az is előfordulhat, hogy nem tudja eldönteni. Ezzel rokon meghatározás a transznemű vagy transzszexuális ember, akinél tehát a biológiai nem és a nemi identitás nem azonos. Vagyis biológiailag lány (női nemi szervei vannak), de fiúnak érzi magát és ennek megfelelően öltözik vagy viselkedik. Vannak transzszexuális emberek, akik „rendben vannak" a biológiai nemük és a nemi identitásuk különbségével (például egy lány rövidre vágatja a haját, férfiruhákat hord és férfiasan viselkedik). Vannak azonban olyanok is, akik nem tudják elviselni, hogy testük nem „megfelelő", és ezért nem-átalakító eljárásnak vetik alá magukat. Ebben is vannak fokozatok, a hormonkezeléstől kezdve a nemi szerveket átalakító műtétsorozatig. A nem-átalakító eljárás lelkileg és testileg is megterhelő, ezért elkezdése előtt klinikai pszichológus is megvizsgálja a transzszexuális személyt, és ha szükséges, pszichoterápiás segítséget nyújt neki.

Fontos felismerni, hogy míg a „heteroszexuális", „leszbikus", „meleg", „biszexuális" szavak a szexuális irányultságot (orientációt) írják le – tehát hogy az illető milyen nemű partnerhez vonzódik –, addig a transzszexuális kifejezés a nemi identitást, azaz hogy milyen neműnek gondolja magát.

Transzvesztitának azt nevezzük, aki a biológiai nemének megfelelő identitással rendelkezik, de időnként mégis úgy tesz, mintha az ellenkező nembe tartozna (pl. öltözékével, sminkjével). A transzvesztitizmus független mind a nemiségtől, mind a szexuális orientációtól.

A második fogalom, amit használhatunk a szexualitással kapcsolatban, az a biológiai nem (fiú/lány) kifejezése vagy kifejeződése. Vagyis hogy az egyén mit szeretne kifejezni a viselkedésével, öltözködésével, mozgásával. Erre a feminin vagy maszkulin kifejezéseket szokták használni, ezek azonban nemcsak arra utalnak, hogy valaki fiúsan vagy lányosan öltözködik, hanem arra is, hogy testalkata, kinézete nőies (kerekebb csípő, zsírpárnák, lágyabb arcvonások) illetve férfias (széles váll, hát, izmos test, rövid haj). Az androgün (az eddigi latin szavak után a görög eredetű férfi illetve nő szavakból eredve) tehát utalhat arra is, hogy az illető egyszerre akar lányos és fiús stílusjegyeket magán viselni, és arra is, hogy teste fiús és lányos is (lányos arc, vékony test, lapos mellek stb.). Vannak olyan interszex emberek, akik kívülről nézve egyértelmű(nek tűnően) valamelyik nemhez tartoznak, de vannak olyanok is, akik testméreteik, arcfelépítésük, szőrzetük és a többi másodlagos nemi jellegükben is mindkét nem tulajdonságait hordozzák.

Szoktuk még használni a metroszexuális kifejezést, ez azonban nincs összefüggésben a szexuális viselkedéssel (az elnevezés ellenére), sokkal inkább egy férfi az öltözködésre, kinézetre fordított erőfeszítéseiről szól. A kifejezés onnan ered, hogy elsősorban a nagyvárosi („metropolitan") férfiakra jellemző, hogy gondosan vigyáznak a vonalaikra, nagyon sokat adnak az öltözködésükre, akár smink-trükköket is bevetnek, hogy kívánatosnak tűnjenek. (Erről lásd külön cikkünket.)

A szexuális orientáció vagy szexuális irányultság arra vonatkozik, hogy valaki milyen nemű partnert keres. Ha ellentétes nemű partnert keres, akkor heteroszexuális, ha vele azonos neműt, akkor homoszexuális szexuális orientációról beszélünk. Ha pedig mindkét nem iránt érdeklődik, akkor biszexuális orientációról beszélünk. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az identitás (azaz hogy ki hogyan határozza meg magát), a viselkedés, az érzelmi kapcsolatok és a szexuális vágy nem feltétlenül esik egybe. Erre példa, hogy börtönökben gyakori az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat, de ettől az identitásuk még heteroszexuális.
Láthatjátok tehát, hogy milyen bonyolult kérdés az ember szexuális vagy szerelmi élete. Akárhogy is hangsúlyozza valaki, hogy ő mennyire „férfias" vagy „nőies", valójában a nemünk nem „mindent vagy semmit" kategória. Senki sincsen a dimenzióknak tisztán valamelyik végpontján. Minden lány viselkedik néha férfiasan (ha például üzleti tárgyaláson harcol) és minden fiú viselkedik néha nőiesen (amikor egy kisbabát vesz a karjaiba). Nem szabad elfelejteni, hogy a nemi identitás vagy a szexuális irányultság semmit nem mond az illető személyiségéről és értékeiről. A nemünk, szexuális identitásunk és szexuális orientációink sokfélesége mutatja, hogy erről a témáról árnyaltan kell gondolkodnunk. A fogalmak pontos használata segít abban, hogy minden embertársunknak megadjuk az őt megillető tiszteletet.

A képen Mr. Unisex, azaz a lengyel divatmodell Andrej Pejic

forrás: models.com

 

Kérjük értékeld a cikket:
Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Bejelentkezés