» Lélek

Szexuális irányultság

2016. February. 01. , by Várnai Dóra

Ha vannak kétségeid vagy kérdéseid a témával kapcsolatban, akkor olvasd el most induló sorozatunkat. Az első részben pszichológus kolléganőnk bevezetőjét olvashatod.

szexualisiranyultsagA szexuális irányultság (vagy orientáció) attól függően, hogy milyen neműek vagyunk és milyen nemű társakhoz vonzódunk, lehet heteroszexuális (vagyis ellenkező nemű tetszik), homoszexuális (azonos nemű tetszik) illetve biszexuális (ellenkező és azonos nemű is tetszik).

Ez az irányultság leggyakrabban már kamaszkorban kialakul, vagyis már ekkor felfedezheti magán valaki, ha saját neméhez vonzódik. Ez persze sok szorongással, bizonytalansággal, elmagányosodással is járhat, főleg akkor, ha a környezet (család, iskola stb.) egyértelmű üzenete a párválasztással kapcsolatban, hogy csak a heteroszexualitás elfogadható.

Az, hogy valaki homoszexuális vagyis fiúként férfiakat illetve nőként nőket szeret, nem összekeverendő azzal, amikor egy fiatal a szexuális kísérletezés részeként – általában alkohol vagy szerhatás alatt – egyszeri szexuális kapcsolatba lép egy vele azonos neművel. Vagyis ha egy buliban két részeg lány csókolózik, attól még nem jelenthetjük ki, hogy bármelyikük is leszbikus. Olyan is előfordul, hogy átmenetileg feloldódnak egy nagyon szoros barátság határai, úgy érzi pl. két barát, hogy csak a másik érti meg, csak vele tud beszélni, sokat vannak együtt – mintha egy pár lennének.

A szexuális irányultság még a felnőttkor kezdetéig alakulhat. Az is előfordul, hogy valaki annyira megijed a saját homoszexuális érzéseitől, hogy minden megtesz annak érdekében, hogy erről senki ne tudjon és próbál heteroszexuálisként élni, de az is lehet, hogy valakiben nem is tudatosul teljesen a homoszexualitása.

Fontos tudni, hogy a homoszexualitás nem betegség, nem kezelendő kóros állapot, hanem az emberiség kezdete óta létező szexuális irányultságok egyike. Sok híres emberről tudjuk, hogy homoszexuális volt pl. William Shakespeare, Pjotr Csajkovszkij, Leonardo da Vinci és napjainkban is vannak, akik bátran vállalják másságukat (Kulka János színművész, Oláh Ibolya énekes, stb.

Lásd erről: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_LMBT-szem%C3%A9lyek_list%C3%A1ja.

Ha úgy érzed, saját nemű társaid iránt vonzódsz, a legjobb, ha egy olyan szakember segítségét kéred, aki elfogadja érzéseidet, nem akar megváltoztatni, hanem nyitott arra, hogy együtt beszéljétek át a lehetőségeidet. Segítő szakembereket találsz pl. a Kamaszambulancia munkatársai között.

http://www.tinivagyok.hu/szakrendelesek
De írhatsz emailt is az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. címre vagy a cikkhez kapcsolódó fórumba.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.