» Lélek

Star Wars 7.

2016. January. 22. , by Várnai Dóra

Az elmúlt hetekben gyerekeket, fiatalokat, idősebbeket egyaránt lázba hozott a Star Wars 7. része. A film komoly sikereket aratott: hatalmas bevétel mellett általában kedvezően nyilatkoznak róla a filmkritikusok, a rajongók pedig nagyon lelkesek.

starwars7small2A hozzáértők szerint a 7. rész történetben méltó folytatása a korábbi epizódoknak, látványos jelenetekben, humorban, érdekes karakterekben pedig ugyancsak nincs hiány.

Olvashattunk arról is, hogy George Lucas, a forgatókönyvíró egy Joseph Campbell nevű mítoszkutató munkásságából merített ötleteket (Joseph Campbell magyarul megjelent művei: „Az ezerarcú hős", a „Velünk élő mítoszok".). A mítoszok olyan elbeszélések (mesék), ami isteni adottságú emberről és annak tetteiről szólnak, olyan szereplőket, tulajdonságokat, problémákat jelenítenek meg, amelyek a különböző kultúrákban, eltérő helyeken és időkben, egyéni sorsokban is előfordulhatnak. Ezért a mítoszok hőseiben saját személyes sorsunk gondjaira, küzdelmeire, választásaira, lehetőségeire is ráismerhetünk. A történet szintjén tehát a mítoszok általában a főhős utazásáról, kalandjáról szólnak, ami tulajdonképpen egy belső utazásnak, személyiség-fejlődésnek a szimbólumaként is felfogható.

A mesékben, mítoszokban általában felfedezhetők az indulás, beavatás, visszatérés egységei. Az indulásban a hős még csak egy mindennapi ember, aki kap egy jelet arra, hogy az útján elinduljon. A beavatás mikor igazán hőssé válik azáltal, hogy próbákat kell kiállnia. A nehézségek legyőzése, a veszteségek feldolgozása által a főhős lelke, személyisége magasabb szintre emelkedik. A történet végén pedig visszatér abba világba ahonnan származik.
Ebből a szempontból egy egységet alkot a sorozat első 6 része, ahol a főhős Luke Skywalker indul útnak. A hétköznapi életet élő, egyszerű fiú egy droidtól kap felhívást az út megkezdésére, majd színre lépnek azok a további szereplők, akik az útnak induló hőst megerősítik és segítik. A hős az út elején elbizonytalanodik, visszaretten a kihívásoktól, de számos segítséget (tanítást, tanácsokat – Yoda, Obi Wan), társakat (3PO, R2D2) és eszközöket (fénykard) kap célja sikeres teljesítéséhez. A hősnek az utazása során számos próbatételt kell kiállni, a legnagyobb mélységeken (meghalás-újjászületés) is át kell küzdenie magát. A nehézségekkel teli utazást általában siker, dicsőség koronázza.

A VII. részben az idős, száműzetésben élő Luke Skywalkertől egy fiatal lány veszi át a hős szerepét. Ő is egyszerű roncsvadászként indul és tulajdonképpen Maz Kanata mulatójában „kiválasztódik" a fénykard által a küldetésre. Ő is elbizonytalanodik, megretten a feladattól, de a kritikus helyzetek fokozatosan a küldetése vállalása felé terelik. A segítők (Han Solo, Csubakka, Finn) illetve a jó oldalon állók sokkal kevesebben vannak, mint a náci birodalomra emlékeztető romboló és gonosz erők, de az összefogás, a hit, végül ismét legyőzi a sötétséget.

Folytatjuk! 

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.