» Lélek

Star Wars 7. - II. rész

2016. January. 25. , by Várnai Dóra

Szeretnénk kiemelni néhány érdekes, elgondolkodtató szálat a filmből. Ha érdekel, kattints!

starwars7smallAz erő a korábbi részekből megismert módon egy veleszületett kiváltság, bizonyos értelemben tehetség. A főhős mindenkori dilemmája lehet, hogy milyen felelősséggel jár ez a tehetség? Ki lehet-e hátrálni ebből a felelősségből? Ki húz hasznot a főhős erejéből? Nyilvánvaló, hogy az erő egy olyan dolog, amit a főhős nem tud kizárólag a saját előnyére, boldogulására fordítani, ez egy olyan kiváltság, ami a társainak, a csoportjának, a népének a túlélését, a „jó" értékek győzelemre jutását tudja segíteni. Ráadásul a hősnek számos bizonytalansága van, néha hibázik (Luke Skywalker is száműzetésbe kényszerül egy rosszul megválasztott és fellázadó tanítványa miatt). Vagyis életünk során a hősként tisztelt személyek hibázhatnak, visszarettenhetnek, tehetnek olyan dolgokat, amiről úgy érezzük, hogy nem fér össze a róla alkotott pozitív képeinkkel.

A filmben nemcsak a „pozitív hősőknek" (Rey) vannak bizonytalanságaik. Eleve Darth Vader sem volt gonosz, hanem egy személyes tragédiai kapcsán vált azzá. Kylo Ren – Dart Vadernél is sokkal ellentmondásosabban képviseli a sötét oldalt, fél attól, hogy a családi kapcsolatok (Han Solo és Leila fiaként) visszahúzzák. Vagyis létezik-e olyan, hogy valaki csak a jó vagy csak a rossz oldalon áll vagy minden viszonylagos? Vannak-e gonosz vagy jó emberek vagy csak gonosz és jó tettek vannak?

Kylo Ren és Han Solo, fiú és apa, akik ellentétes oldalon állnak, találkoznak egy jelenetben, ahol már úgy tűnik, hogy az apa tud hatni fiára, és az megnyitja szívét, de aztán egy hirtelen mozdulattal mégis leszúrja apját. Gyerekként átélhetjük azt, hogy mások vagyunk, mint a szüleink és szeretnénk szakítani a szüleink bizonyos értékeivel, szokásaival, de vajon a szülők elleni lázadás csak ilyen radikális lehet? És most sok olyan fiatalra is gondolok, akik valamilyen radikális mozgalomhoz (pl. Iszlám Állam, erőszakos szélsőséges szervezetek, szekták) csatlakoznak és ezért megszakítják családjukkal a kapcsolatot. Visszafordíthatók-e ezek a családi kapcsolatok, ha ekkorára nő a távolság? Mi történik, ha életét veszti az egyik érintett családtag és már nincs újabb esély a közeledésre?

Amikor Rey, a női főhős a sötét oldalon álló Kylo Ren fogságába esik, az leveszi előtte maszkját vagy álarcát. Darth Vadernek nem volt valódi arca a maszkja mögött, ő nem tudta volna levenni, de Kylo Ren leveszi és megmutatja magát ellenfelének. A maszk általában a személyiségünk egy olyan részére utal, ami mögé elbújunk, ami véd bennünket. Ebben az esetben azonban inkább segítette a gonoszságában időnként elbizonytalanodó Kylo Rent a sötétséghez való tartozás megerősítésében. Vagyis őt nem a maszkja védi a világtól, hanem ő olyan akar lenni legbelül, amit a maszkja képvisel. Miért éppen az ellenfelének mutatja meg magát? Talán azért, mert az ellenfél nő, vagy azért mert ő is így érzi kiegyenlítettnek a küzdelmet. Tulajdonképpen önmagunkkal kapcsolatban is felmerül a kérdés, hogy milyen a maszkunk? Ki előtt vesszük fel és ki előtt tudjuk letenni illetve milyen együtt lenni egy álarcban lévő emberrel.

Ebben a VII. részben a kiválasztott főhős egy nő (Rey). Természetesen számos mese vagy mítosz főhőse nő (Hamupipőke, Csipkerózsika stb.) Ugyanakkor van egy olyan társadalmi hiedelem is, hogy a nagy dolgokat és hőstetteket csak férfiak vihetik véghez, a nők inkább a biztos háttér, az elnyerni kívánt szerető, az inspiráló múzsa szerepeiben jelenhetnek meg. A kritikák és nézettség alapján egyértelműnek tűnik, hogy a mozi világ a befogadta a női főhőst, de vajon a való világban mennyire vagy milyen áron engedi a tehetséges nők érvényesülését?

Persze ezen túl még számos izgalmas mozzanatot, gondolatot találunk ebben a filmben.
Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy Benneteket mi ragadott meg. Írjatok a topikhoz tartozó fórumba és beszéljük meg!

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.