AndroiDiéta
Önismeret, a sikeres álláskeresés alapköve
2016. ápr. 7., eurodesk

Sokan most érettségiznek, de vannak, akiket már az álláskeresés foglalkoztat. Ha te is így vagy, akkor olvasd tovább!

Sokat hallottunk és hallunk arról a tényről, hogy milyen nehéz állást találni a munkaerőpiacon. Hogyan segíthet nekünk az önismeret ilyenkor? Minden pályázói kör fel tudja sorolni, hogy miért nehéz a helyzete, mi az, ami miatt elutasítják a felvételi folyamat különböző szakaszaiban. Pedig már azzal, hogy úgy döntünk, kilépünk a munkaerőpiacra, elindítottuk a kiválasztási folyamatunkat, csak nem biztos, hogy a saját kezünkbe vettük az irányítást.

Önismeret: miért fontos az álláskeresés során?

Az első és talán legfontosabb lépés az, hogy megismerjük önmagunkat. Miért fontos ez? Mert minden fázisban láthatóvá válik majd, hogy kell olyan tartalom, amivel megtölthetjük a kommunikációnkat, legyen szó az írásos dokumentumainkról – köztük az Europass önéletrajzunkról –, motivációs levelünkről vagy szóbeli megnyilvánulásainkról. Fontos meghatároznunk, milyen pozíciókat érdemes megpályáznunk ahhoz, hogy sikert érjünk el. Ehhez is a reális önkép segíthet hozzá minket.

Tapasztaljuk, csak a legjobb nyer, nincs második helyezett, de fair play díj sem.

Hogyan kezdjünk bele? Induljunk el az alapoktól. Az üzleti életben minden a saját arc és termék/szolgáltatás reklámjáról, egyedi bemutatásáról szól. Mások már töké- letesre fejlesztettek nekünk olyan eszközöket, amelyeket sikerrel tudunk alkalmazni saját hasznunkra, amelyekkel mi is eladhatjuk magunkat a leendő munkaadónknak. Nézzünk egy egyszerű eszközt, amit gyakran használunk karriertanácsadások alkalmával is. Ez a SWOT analízis.

A SWOT angol betűszó ismert lehet sokaknak, de magyarul GYELV-ként is használatos.

Kifejtve a következő értékelési szempontokat jelenti (az angol betűsorrendet használva):
• Erősségek
• Gyengeségek
• Lehetőségek
• Veszélyek

Első lépésként vegyünk egy A4-es lapot és két egymást metsző egyenessel osszuk négyfelé a területet. A felső két mező az erősségeké és a gyengeségeké, az alsó két rész a lehetőségeken és a veszélyeken osztozik. Kezdhetjük is a kitöltést.

Mire figyeljünk? Az E-GY, illetve a L-V párosok eltérő értékelési szempontot kívánnak. Az E-GY szempontok számbavételekor mindig saját, tőlünk függő képességekre és adottságokra gondoljunk. Erősségek lehetnek: szakirányú végzettség, erős nyelvtudás, szakmai tapasztalat (gyakorlat vagy már alkalmazott munkaviszony), stb. Ne általánosságban jelöljük meg ezeket, hanem minél specifikusabban: erős angol nyelvtudás írásban, irodavezető OKJ végzettség, biztos gép- és gyorsírás ismeret, marketing alapismeret, jó fogalmazóképesség, stb.

Ne azt nézzük, hogy másokkal szemben esetleg nem mi vagyunk a legjobbak, ne gondoljuk, hogy ezért nem erősségünk valamely készség! A hangsúly azon legyen, hogy mi mivel tudunk hozzájárulni a cég eredményeihez, az pedig nem mások képességeitől és azok szintjétől, hanem a miénktől függ! Mindent írjunk fel, mert ezek a későbbiekben segítni fognak minket.
A másik az L-V szempontpáros kidolgozása. Itt az előzőekkel ellentétben azt vegyük számba, hogy melyek azok a tényezők, amelyek rajtunk kívül álló dolgok, de mégis hatással lehetnek az elhelyezkedésünkre. Nézzünk erre is példákat. Lehetőség, ha a városunkban halljuk, hogy egy cég bővíteni akar (sőt, ebben az időszakban figyeljünk is az ilyen hírekre). Ez egy külső tényező, tehát akkor is megteszik, ha mi nem lépünk semmit. Ha azonban tudjuk, hogy ez a terv, akkor már akár előbb is elküldhetjük a jelentkezésünket, érdeklődhetünk a személyügyi osztályon, hiszen ezzel a cégnek spórolunk meg sok időt és energiát. Látják aktivitásunkat és elkötelezettségünket, így biztosan előrébb sorolnak a kiválasztásnál, esetleg olyan pozíciót is ajánlanak, melyet meg sem hirdetnének. Közismert tény, hogy a nyitott álláshelyek 20%-a kerül meghirdetésre, a többi ilyen és hasonló csatornákon találja meg szerencsés gazdáját! Éljünk a lehetőségekkel.

A veszélyek a fentiek ellenkezői. 2008-ban minden autóipari vállalat létszámstopot vezetett be. Ez akkor a piac szűkülésének veszélyét jelentette a mérnök végzettségűek számára, érdemes volt mindezt figyelembe venni az orientációnál is.

A lehetőségek és veszélyek, mint értékelési szempontok, tehát külső tényezőket vizsgálnak, de hasznos figyelembe venni őket, mert megmutathatják azt az irányt, ami felé elindulhatunk a pályázati anyagainkkal.

A cikket összeállította: Filáj Gábor, az Umbrella Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, okleveles business coach és karriertanácsadó
A teljes anyagot, ami segít az álláskeresésben letöltheted az eurodesk honlapjáról innen:

http://www.eurodesk.hu/news/show/178/megujult_a_karriertanacsado_valaszol…_sorozat_