» Kapcsolatok

Hallgasd meg! - A családon belüli erőszak nem lehet tabu téma többé

2013. May. 17. , by Nane, Avon

Színművészek közreműködésével rekonstruálták a NANE segélyvonalon megjelenő legjellemzőbb problémákat.

fulke2012. május 15. és május 19. között egy beszélő telefonfülke áll majd a Nyugati téren. A fülke a családon belüli erőszakról mesél majd, méghozzá a NANE segélyvonalára beérkező hívásokból válogatott, legjellemzőbb problémák rekonstrukciójának segítségével. A hívásokat neves színművészek és közéleti személyiségek közreműködésével rögzítették, a családon belüli erőszak különféle típusainak bemutatására.

Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája, legyen az fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki abúzus vagy gazdasági bántalmazás. Az utolsó, jelen témában készült hazai kutatás szerint hetente legkevesebb egy nő, havonta egy gyermek veszti életét családon belüli erőszak következtében.

Az AVON Magyarország támogatásával Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke tavaly az Országos Választási Bizottsághoz fordult, s az összefogásnak lehetősége nyílt rá, hogy 50 000 aláírás összegyűjtésével szorgalmazza a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozását. A példaértékű összefogás keretében 103 159 aláírás gyűlt össze. 2012. szeptember 17-én az Országgyűlés 336 igen szavazattal, 10 tartózkodással, ellenszavazat nélkül támogatta a népi kezdeményezést, melynek köszönhetően időközben a parlament elé került a családon belüli erőszak mint önálló bűncselekménytípus Büntető Törvénykönyvbe foglalása. A szakértő szervezetekkel, köztük a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesülettel történt egyeztetéseket követően a törvénymódosításról szóló általános parlamenti vita a napokban zajlik.

Az AVON Magyarország természetesen folytatja munkáját a családon belüli erőszak elleni küzdelem területén. A vállalat új figyelemfelhívó kampánya stratégiai partnere, a NANE Egyesület szakmai közreműködésével valósul meg, létrejöttét a Grey/G2 kreatív ügynökség segítette. A Nyugati téren felállított telefonfülkében a NANE segélyvonalára beérkező legjellemzőbb hívások alapján konstruált beszélgetéseket hallgathatunk meg, neves színművészek és közéleti személyiségek tolmácsolásában.

„A NANE segélyvonal munkája szükségszerűen a nyilvánosságtól elzártan zajlik, hogy a hozzánk fordulók biztonságát és emberi méltóságát megvédjük. Ez a kampány, a benne részt vevő hírességek segítségével lehetőséget biztosít arra, hogy betekintést engedjünk a segélyvonal mindennapjaiba anélkül, hogy ezzel kockára tennénk a hozzánk fordulók biztonságát és bizalmát” – mondta Wirth Judit, a NANE Egyesület szakértője.

Bombera Krisztina, aki közszereplőként évek óta küzd a családon belüli erőszak visszaszorításáért, a következőképpen nyilatkozott: „Volna segítség, ha több emberben lenne bátorság és együttérzés ahhoz, hogy megértse: mi és miért történik ott, ahol a négy fal között terrorban élnek emberek. Aki érti, máris alkalmas arra, hogy szövetséges legyen az áldozatoknak és a túlélőknek elengedhetetlen segítségnyújtásban. Ezért is fontos meghallgatni a segélyt kérőkkel folytatott beszélgetéseket.”

A figyelemfelhívás mellett az akció a NANE 1% kampányát támogatja, a befolyt összeg pedig többek között a segélyvonal fenntartását garantálja. Az 1%-os kampányt követően az AVON és a NANE folytatja közös figyelemfelhívó kampányát.

„Egyesületünk elsősorban a folyamatos, közvetlenül a párkapcsolati erőszak érintettjeit támogató programokat finanszírozza a személyi jövedelemadó egy százalékából. Ezek a programok - noha közhasznú tevékenységek- semmilyen állami támogatásban sem részesülnek, az alkalmi adományok pedig nem biztosítják a fenntarthatóságot. Az önkéntes segélyvonalasok által nyújtott munka és a segélyvonal telefonszámlájának céges támogatása mellett a részünkre felajánlott 1% biztosítja, hogy a segélyvonal működjön, és hogy a hozzánk fordulóknak ingyenesen tudjunk biztosítani szakirodalmat” – mondta el Tóth Györgyi, a NANE Egyesület elnöke.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.