Albérlet vagy kollégium?
2019. júl. 25., Dr. Klujber Valéria

Felvettek? Gratulálunk!

Vita tárgya, hogy mi a jobb, albérlet, vagy kollégium, de az anyagiakon kívül is lehetnek szempontok, amik egyik vagy másik mellett szólnak. Ha nem bírod, ha sokan vannak körülötted, nincs privát szférád, vagy csak kicsi, zavar, ha bármikor benyithatnak, esetleg a fürdőt sokakkal meg kell osztanod, akkor ez ellene szól a kollégiumnak. Érdemes persze tájékozódni, meg sok nagyon színvonalas kollégium is van és azért az sem baj, ha az ember benne van az eseményekben, ha mindenről azonnal értesül, ha van kihez fordulni. Egy koleszban nem lehet unatkozni, sokszor a tanulás is jobban megy társakkal.
Persze az albérlet sem biztos, hogy magányos dolog, lehet együtt szobát-lakást bérelni azokkal, akiket ismersz, így a költségek is megoszlanak. Az albérletnél is figyelni kell a színvonalra, a távolságra a sulitól, meg persze még sok minden másra. A házinéni sem mindegy, meg az ő speciális szokásai ... esetleg. Ha a konyhát szabadon használhatod, az nagy előny lehet egy egyszerűbb vacsora összedobásánál, vagy akár csak azért, mert a hűtőben biztonsággal elvannak a dolgaid. A kollégiumban ez nem biztos, hogy egyszerű. Az albérlethez egy lakóközösség is tartozik, erről ne feledkezz el. Talán érdemes legalább a szomszédoknak bemutatkozni és esetleg egy nagyobb buli előtt szólni nekik, hogy mire számítsanak, de hogy nem minden nap, csak ma... Sok tulajdonos eleve fél a diákoktól, fél nekik kiadni a lakását, mert – enyhén szólva – nem vigyáznak rá. Gondolj erre is. A koleszban sem szerencsés, ha valami tönkremegy, de egy albérleti szobában nem lehet eltitkolni.
Akárhogy is döntesz, lehet változtatni is. Fontos, hogy a körülményeidet a saját szempontjaidnak megfelelően próbáld megválasztani. Ehhez kell némi önismeret.

Ha már tudod, hogy pontosan hol fogsz lakni szeptembertől, akkor érdemes végiggondolni, hogy mire lesz még szükséged. Érdemes venni egy minihűtőt az élelmiszer-készletednek? Kellenek takarítószerek? Vagy inkább egy mikró, abban lehet melegíteni meg esetleg főzni is?

Érdemes ezeket időben eldönteni, akkor semmi mással nem kell foglalkoznod, mint a tanulással...

Ha esetleg most nem kerültél be az áhított helyre, akkor se keseredj el. Ha jól kihasználod ezt az évet, akkor lehet, hogy később még örülni is fogsz neki, hogy így alakult.