AndroiDiéta
Veszélyes világháló
2013. febr. 13., EUKidsOnline felhasználásával dr. Klujber

A 25 európai ország 25ezer  9-16 éves nethasználó fiataljai közül a magyaroknak van a legtöbb ismerőse valamelyik közösségi oldalon. A magyarok 46 százaléka 100-nál is több visszaigazolt kapcsolattal  rendelkezik – ezt csak Nagy-Britannia és Belgium (42-42%) közelíti meg, míg az uniós átlag mindössze 29 százalék. Akkor ez azt jelenti, hogy jól használjuk a netet?


A bejelölt kapcsolatok számától függetlenül is átlagon felüli közösségi aktivitást mutatnak a magyar netező gyerekek: kétharmaduknak van saját profilja valamelyik közösségi oldalon.Ez az arány is országonként eltérő: Hollandiában 80%, míg Romániában 46%. A fiatalok 26%-ának teljesen „nyilvános” a profilja: ez az arány az Egyesült Királyságban a legalacsonyabb (11%), és Magyarországon a legmagasabb (54%). A gyerekek 14% a lakcímét és a telefonszámát is feltünteti profiljában.

Az magyar 11-16 éves fiatalok az uniós átlagnál valamivel gyengébb készségekkel rendelkeznek a digitális írástudásra és a biztonságos internet-használatra vonatkozóan. A magyar 3,4-es érték ugyan látszólag nem sokkal marad el a 25 ország 4,2-es átlagától, azonban Magyarország ezzel az eredménnyel – Románia (3,4), Olaszország (3,3), és Törökország (2,6) után – mégis hátulról a negyedik csupán a sorban.

Mik is ezek az Online kockázatok? (gyakoriság szerint): 
• Személyes információ kiadása/nyilvánosságra hozatala (tizenévesek felét érinti)
• Online pornográf tartalmakkal való találkozás (tízből négy tinédzsert érint) 
• Online erőszakos, gyűlölködő tartalmakkal való találkozás (tinédzserek mintegy harmadát érinti)
• Online bántalmazás vagy zaklatás (öt-hat tinédzserből egy érintett)
• Nem kívánt online szexuális megjegyzések érkezése (minden második fiatal Lengyelországban) 
• Online megismert személlyel való offline találkozás ( fiatalok 9%-a)

Ha az összesített eredményeket nézzük, akkor a vizsgálat alapján Magyarország nincs rossz helyen.
Az internethasználat szempontjából az Európai Unióban közepesen fejlett országnak tekinthető. Ez azt is jelenti, hogy napjainkban is 30-40% között van a teljes népességben azok aránya, akik használják az internetet.

 

 

Piros: alacsony nethasználat, alacsony kockázat
Ezekben az országokban a legalacsonyabb a fiatalok netezéssel töltött ideje, az összesített veszélyeknek az átlag alatti mértékben vannak kitéve.
Bordó (sötétpiros): alacsony használat, némileg magasabb kockázat
Az alacsony átlagos nethasználat ellenére vannak a használatban túlkapások és vannak veszélyek

Kék: sok nethasználat, némileg magasabb kockázat
A gyakori nethasználat ellenére viszonylag védettek a felhasználók (talán a sikeres oktatásnak, kampányoknak köszönhetően)
Lila: magas használat, magas kockázat

Mi az, amit ismernek a magyar fiatalok a védekezési lehetőségek közül?
(forrás: Katonáné, dr. Pehr Erika ábrája)

 

Minden tizedik érintett gyerek csak passzív, visszahúzódáson alapuló stratégiát alkalmazott ilyen esetekben. Ez azt jelenti, hogy ha nem is a többség, de sokan védtelenül állnak az internetes veszélyekkel szemben, vagyis az ezt célzó felvilágosítás és képzés mindenképpen nélkülözhetetlen.

Mit csinálj, ha találkozol ilyen tartalommal, azok után, hogy szóltál a szüleidnek?A következő részben (holnap) folytatjuk.