AndroiDiéta
Választás 2014.
2014. márc. 26., Dr. Klujber Valéria

Egyáltalán nem szeretnék politizálni és főképp nem befolyásolni benneteket. Arról szeretnék írni, hogy mennyire fontos, hogy felkészüljetek a választásra és elmenjetek szavazni. Ti, akik első választók vagytok, különösen!

A választások lényege, hogy ezáltal dől el, hogy melyik párt alakíthat kormányt Magyarországon, hogy milyen módon viszik tovább hazánk irányítását a politikusok. A demokrácia szabálya szerint általuk gyakoroljuk részvételünket, döntéseinket a közügyekben.
Ahhoz, hogy választani tudjunk, semmiképpen sem elegendő a kampány-időszakra figyelni. Ez valóban az igérgetésekről, a választók megnyeréséről szól. Pedig itt jóval többről van szó, mint hogy melyik mosóport vegyük meg.
Láttad ezt a videot? Nagyon jó lenne, ha TE nem így gondolkodnál.Érdemes egy kis időt szentelnetek a közéletnek. Figyelni a napi eseményeket, az ország sorsának alakulását. Érdemes beszélgetni a családotokkal és persze ismerősökkel is, akiknek adtok a véleményére. Jó ötlet megkérdezni tőlük, hogy ők mi alapján választanak, kire szavaznak és miért.
A választásokon két dologról szavazunk.
1. Egyéni képviselőt választunk, aki a helyi ügyeinkben jár el. Jó esetben, egy kisebb településen őket ismerhetitek is. Lehet tudni, hogy mik a céljai, rendes ember-e. Ha volt már képviselő, akkor mit tett (és nem mit mondott arról, amit tenni fog, ha megválasztják...) a választókerületéért. Kik között lehet még választani és ők miben mások?
2. Pártlistákra is szavazunk és ezzel dől el a nagypolotika, a kormány „szine" és a parlament összetétele. Ki mondja meg, hogy mit csináljon az ország és ki fogja ezt ellenzésből kritizálni.
A mostani választás egyfordulós lesz, ami azt jelenti, hogy nem lehet korrigálni. Ahogyan most x-elsz, az a te szavazatod. Ugyanannyit ér, mint bármelyik politikusé, bármelyik tapaszta idősebb rokonodé. Tudj róla, hogy ha azért szavazol egy jelöltre a 18 listát állított pártból, mert jópofa a neve, de semmit sem hallottál róla mostanáig, akkor azzal elfecsérled a szavazatod. Lehet, hogy olyan „párt"-ot támogatsz, amelyik csak a jelöltállításért kapott állami támogatást célozta meg és nem a parlamentbejutást.
Fontold meg jól! Hidd el, van jelentősége minden egyes szavazatnak.
A számotokra működtetnek egy facebook oldalt is első választók cimmel.
Itt megnézheted:

https://www.facebook.com/elsovalasztok