AndroiDiéta
Tőkés társaságok világuralma
2017. júl. 17., magyarmenedek.com

David C. Korten klasszikus könyvét ajánljuk

Nem kell feltétlenül megvenni, nem is könnyen lehet, de érdemes kölcsönkérni, vagy könyvtárból kikölcsönözni (bár a bolti ára csak 2000 Ft körül van – illetve volt). Ha nem is olvasod végig betűről-betűre, bárhol érdemes felütni.

„DAVID C. KORTEN a Harvard professzora ebben a kötetben tényszerűen ismerteti a globalizmus terjeszkedési stratégiáját, taktikáját és hosszútávú gazdasági tarthatatlanságát...

A „Tőkés társaságok világuralma” több neves méltatója szerint korszakalkotó mű, a Nobel - díjas Desmond M. Tutu érsek egyenesen kötelező olvasmánynak minősíti. Ez hazánk legtöbb felsőoktatási intézményében így is lett. Változatlanul időszerű, mivel ízekre szedi a nálunk is uralkodó globális világrend ideológiáját, minden lényeges részletét, történelmi hátterét, mozgalmi taktikáját, eszmekörét, terjeszkedési stratégiáját, taktikáját, módszereit és főleg hosszú távú gazdasági tarthatatlanságát. 

Korten professzor részletes, tényadatokra épülő elemzésekkel, hibátlan okfejtéssel mutatja be a gazdasági globalizáció káros hatásait, korunk társadalmi, gazdasági és politikai válságainak alapvető, mélyebb okait. Meggyőzően dokumentálja, hogy az ideológiai, politikai és technológiai hatalom összjátéka következtében miként összpontosul egyre nagyobb gazdasági és politikai hatalom maroknyi tőkés társaság, multinacionális vállalat és pénzügyi intézmény kezében, elválasztva saját, a rövid távú pénzbeli nyereségre törekvő önző érdekeiket az igazi emberi érdekektől és értékektől. 

Megmutatja a szűk pénzügyi szempontok előtérbe helyezésének és érvényesítésének pusztító emberi, társadalmi és környezeti hatásait. Megvilágítja, hogy az emberiség túlélése miért függ a kommunizmus és kapitalizmus hagyományos és avult bírálatán túlmutató, a közösségekre épülő ember- és életközpontú alternatívától, és vázolja a megteendő lépéseket is, köztük a gazdasági globalizációval szemben a gazdasági élet súlypontjának helyivé tételét.

Az elmúlt pár év gazdasági válságainak, államcsődjeinek okait is megértjük, ha végigolvassuk Kortennek ezt a művét.”