Nemzetközi aszteroida Nap
2019. jún. 28., Dr. Klujber Valéria

Június 30-án lesz – az emberiség elgondolkodhat az aszteroidák jelentette veszélyen.

Emlékszel talán, hogy a dinoszauruszok kipusztulását egy aszteroida-becsapódás következményének tartják a kutatók. A jelenlegi elképzelések szerint a kb 65 millió évvel ezelőtti esemény egy körülbelül 12-15 kilométer átmérőjű aszteroida becsapódásával kezdődött. Hatalmas tűzvészek keletkeztek, nagyon erős földrengések, földcsuszamlások pusztítottak, amelyeket cunamik követtek. A legnagyobb tragédiátt azonban az jelentette, hogy a becsapódás által a légkörbe került anyag szétterült és sötétségbe borította a Földet. Ebben a becsapódás okozta télben a növényzet nem kapott fényt, összeomlottak a táplálékláncok, és a fajok nagyobb része, így a dinoszauruszok is kihaltak.
Minden évben június 30-án ünnepeljük ezt a napot, a Föld történetének legnagyobb feljegyzett aszteroida-becsapódásának napján, ami 1908-ban következett be Szibériában. A Tunguszkai esemény 2000 négyzetkilométernyi erdőt tarolt le.

Annak ellenére, hogy több millió aszteroida található a naprendszerünkben, csak kevesen tudják, hogy már 66 kisbolygó van, amelyeket híres magyar helységekről és személyekről neveztek el.
Azt talán többen tudják, hogy Dr. Brian May nem csak a Queen együttes világhírű gitárosa, hanem asztrofizikus is, és az Aszteroida Nap egyik alapítója.
Az idei esemény alkalmából a SES műhold-üzemeltető vállalat pár izgalmas globális és helyi érdekességet oszt meg a közönséggel az aszteroidákkal kapcsolatban, továbbá más közreműködőkkel együtt egy 24 órás Asteroid Day LIVE közvetítést sugároz az űrről és az aszteroidák naprendszerünkben betöltött szerepéről.