AndroiDiéta
Mire jó az okos telefon?
2012. júl. 31., Kiss Évi

Hétköznap délután, busz, tömeg. Az ember ha akarja, ha nem, hallja mit beszél a mellette levő. 20 év körüli lány kétségbeesetten telefonál a barátnőjének. Kezében rózsaszínű, csillámtokos, flitteres, csilivili max. 2 hónapos szupermobil:

„Segíts, nekem kérlek, gyorsan! Itt ülök a 173-as buszon, és az Ázsia Centerbe szeretnék eljutni, de nem tudom, hol van, azt sem hogyan kell odamenni… „


A hosszas telefonos útbaigazítás, és magyarázat még akkor is tartott, amikor mi leszálltunk. Igazából nem is értem! Azt, hiszem ebben az esetben a telefon, csak az „ékszer” funkcióját töltötte be, ami megy a rucihoz, meg a stílushoz…?

Te is csak divatból vásárolod a legújabb mobilokat?
Igazából mire jó az okostelefon?Pl.: Hogy megmondja, hogyan jutsz el oda, ahová szeretnéd! :-)

Legnagyobb előnye, egy régi klasszikussal szemben, hogy az sms/mms és telefonálás mellett számos olyan funkcióval rendelkezik, ami megkönnyíti az életünket! Rögtön itt van pl a mobil képernyőn való netezés. A buszon telefonáló lánynak elég lett volna csak beütni a Google keresőbe, hogy Ázsia Center elérhetőségei, tucatnyi útvonalat kínál.

Oldalakon keresztül lehetne sorolni az egyes funkciókat, ami miatt érdemes a legközelebbi telefonvásárlásnál okos telefon mellett dönteni. Az egyszerűség kedvéért csak azokat sorolom fel, amiket én a leggyakrabban használok:

A g-mail szinkronizációnak köszönhetően, az elektronikus postaládámba bármikor bepillanthatok. Ha e-mail üzenetem érkezik, akárcsak az sms-nél, értesítést kapok, azonnal olvashatom a telefonomról is. Sőt válaszolhatok rá, vagy megnézhetem a csatolmányként küldött képeket, doksikat.

A telefonon lévő naptár szintén szinkronizálható a G-mailesre, így minden reggel látom a telefonom kijelzőjén az aznapra bejegyzett teendőket, találkozókat. Ezt kedvemre módosíthatom a telefonomról is, melyről kérhetem, hogy automatikusan küldjön értesítést az érintetteknek.

A G-talknak köszönhetően az smsezésről teljesen leszoktam - lényegében teljesen feleslegesen fizetsz! Abban az esetben totálisan kiváltja, ha a csevegő partnerednek is fut a Talk a telefonján. Ha üzeneted érkezik, azt is ugyanúgy, rögtön megkapod, mint az sms-t.

A telefonról elérhető navigációs rendszer az autóban használatos GPS-t váltja ki. Bár sokatok valószínűleg még nem vezet, sokszor az utcán bolyongva is nagy segítség lehet. Be lehet állítani autós, gyalogos, és tömegközlekedéssel való útvonaltervezést is.

Hogy még mi mindenre jó, azt meglátjátok, ha letöltitek AndroiDieta programunkat a fejlécről!

Az autós tervezőknél szintén a Google-nek köszönhetően, még a városban lévő dugókat is megmutatja, több útvonaltervet kínál, pontosan megjelölve az érkezés várható időpontját. Nagyon hasznos! :-)

A térkép nekem szintén az asztalon van, aminek nem csak azaz oka, hogy gyakran eltévedek, hanem az áldásos Google koordinátáknak köszönhetően láthatom a családom tagjai, vagy a kedvesem, a barátaim épp hol tartózkodnak. Nem kell 5 percenként telefonálgatni, mikor ér haza, mikor pontosan látom, ki mikor hol van, mikor indul onnan el, így kb. mikor érkezik. A telefonhívások „hol vagy?” aprópója is már retro feeling! :-) A tartózkodási hely megosztását persze bármikor ki lehet kapcsolni.

Az öltözködéssel is jóval kevesebb a krízishelyzet. Két pillanat és láthatom a napi/heti előrejelzést! ? Az én telefonomon az is „asztalon” kapott helyet.

Rengeteg jó pofa alkalmazás is fellelhető a Market-en bolyongva - mindig egyedi, kinek mi a legfontosabb, mi van igazán hasznára. Nekem az egyik kedvencem pl. a Gesture Search, az érintő képernyő felülete egy üres táblává válik, ahova a szavakat betűkként rajzolva azonnal keresni kezd az telefonon fellelhető adatok között. Én leggyakrabban telefonszámok után kezdek el itt keresni, sokkal gyorsabb mintha a telefonkönyvben matatnék…

Ez nyilván a teljesség igénye nélkül kiragadott néhány példa, amivel csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a telefon egy olyan eszköz, ami a mindennapi életünket hivatott megkönnyíteni, szervezni, menedzselni, leegyszerűsíteni, informálódni, az egymás között zajló kommunikációt, adatcserét segíti. Ha már okos telefonod van, tudd mitől „okos”!