Műanyagmentes Július
2019. júl. 10., zoldneklennijo.hu

Keress egy betartható kihívást, lehetőleg ne csak júliusra!

Cél, hogy csökkentsük a föld műanyag-szennyezését.
Az évente megtermelt 300 millió tonna műanyagnak egyes becslések szerint mintegy fele egyszer használatos műanyag, melyet néhány percig használunk pusztán kényelmi okokból, de évszázadokig fogja szennyezni a bolygót.

Tippeket kaphatsz az angol kampány-oldalon,
https://www.plasticfreejuly.org/

vagy itt is:

Hogyan csökkentsd a műanyag-mennyiséget vásárlás során!

• Amiből csak lehet, vásárolj kimérve, saját tárolóban/zacskóban! (gyümölcs, zöldség, hús- és tejtermékek, valamint gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve, teljesen felelsleges bezacskózni egy almát vagy két babánt!)
Kerüld az "agyoncsomagolt" termékeket! (pl. a falatonként csomagolt édességeket, vagy a habtálcán előre összeválogatott leveszöldséget két kilométer fóliával körbetekerve...)
Vigyél magaddal szatyrot! Az se baj ha még nincs textil, kerítsünk elő akár egy műanyagszatyrot egy előző vásárlásból és ebbe pakoljunk. A lényeg, hogy újat ne kérjünk!
Vigyél zacskót is magaddal! Szuper ha van textil, de ha többször felhasználunk egy műanyag- vagy papír-zacskót, már azzal is sokat teszünk!
• És ha az előző kettőt próbáltad, akkor biztos érted: Mondj nemet a zacskóra, szatyorra! Az eladók igyekeznek rém segítőkészek lenni és mindent bezacskózni, automatikusan nyúlnak a szatyorért is, de merj nemet mondani. Akkor is, ha néha furán néznek, idővel megszokják- és te is. Nekem többször előfordult, hogy megköszönték, hogy nem kértem!
• Amiből csak lehet, válassz üveg vagy papírcsomagolást! (pl. a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy műanyagvödrös savanyúság helyett válasszunk üveges kiszerelést)
• Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyél nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb! (pl. olaj, tusfürdő esetén)
Otthon is figyelj a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett, amit csak lehet! (pl. maradékot, uzsonnát)

Forrás: https://zoldneklennijo.hu/muanyagmentes-julius/