» Jövő

Karácsonyfa

2018. December. 13. , by Dr. Klujber Valéria

piciKorábbii cikkünk ma is érvényes: nem az a környezetbarát megoldás, ha műanyag karácsonyfánk van!

Korábban állandóan azt hangoztatták a médiában, hogy milyen csúnya dolog kivágni a fákat és két hét után kidobni őket a szemétbe. Szerencsére időnként most már a valóságot is elmondják.

A műanyag fa előállítása és eltüntetése sem környezetbarát, még ha azt a fát esetleg sok évig használjátok is, egyszer ki kell dobni. Amennyi idő alatt lebomlik…

A földlabda egyszer-egyszer jó megoldás lehet arra, ha be akarjuk magunkat csapni, esetleg büszkék akarunk lenni arra, hogy milyen környezetvédők vagyunk. De képzeljétek csak el, mi lenne, ha minden fenyőt földlabdával vennének ki! Egy szezon alatt gyakorlatilag eltűnne a termőföld!

A fenyőfákat itthon kifejezetten karácsonyfának termelik, a legtöbbet Nagykanizsa környékén, ahol jól érzik magukat és néhány év alatt (5-10 év fajtától, mérettől függően) egészségesen, megfelelő méretűre nőnek. Vannak falvak, ilyen például Surd, ahol a lakosság nagy része kifejezetten ebből él, hogy karácsonyfának valót termeszt.

Ha az ő fájukat megveszed valahol egy utcai árusnál, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem rombolod a környezetet és hogy az eladott fenyőfák helyett folyamatosan újat ültetnek – mármint addig, amíg a munkájuk megtérül!

Ne valahonnan Európa másik sarkából érkezett fenyőt vegyél, amit esetleg kezelni kellett vegyszerekkel, sokat utaztattak, nem tudni mikor vágták ki, talán még az sem biztos, hogy ugyanaz a fenyőillata lesz, mint amire vágyunk.

Az elszáradt, lebontott fenyőfa kellemes tüzelőanyag, nem ad sok meleget, de szépen ég és égéskor is nagyon jó az illata. Sajnos sokaknak nincs módjuk eltüzelni, akkor a szelektív gyűjtés révén jut megfelelő felhasználásra.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.