AndroiDiéta
Használati útmutató lottó ötöshöz
2015. márc. 13., http://www.tothandras.hu

A mostani szavazásunk témája miatt keresgéltem a neten és találtam is egy nagyon hasznos blogot, ha esetleg nagyobb összeghez jutsz. Nem könnyű jól beosztani. Ha nem nyertél (egyelőre), akkor is érdekes.

„Először is nézzük meg mennyi is az a 200 millió. Első ránézésre nagyon sok, de ha figyelembe vesszük, hogy egy magyar átlagfizetésű család egy élet alatt átlagosan 100 milliót keres, 200 millió megfelel egy kétszeres átlag jövedelemnek. Ez annyira azért nem sok! Ebbe sportmerci meg úszómedencés ház egyszerűen nem fér bele! Szerencsére, ahogy egy átlag jövedelemből is megfelelő tervezéssel rengeteg minden kihozható, ebből még több.
Hogyan kellene jól csinálni a dolgokat? Semmi mást sem kellene tenni, csak pontosan azt csinálni, mint mindenkinek. (És innentől a maradék hárommillió családnak is érdekessé válik a dolog, nem csak annak a bizonyos tíznek...)
Először is össze kell írni, mi mindent szeretne az életben. Tényleg nem akar soha többet dolgozni? Még azt sem, amit szeretne? Mennyiből szeretne élni havonta? És tíz év múlva? Hol szeretne lakni? Milyen autói legyenek élete végéig? (Nem csak most...) Mit akar a gyerekeinek adni most, egyetemista korukban és utána? Mit hagyna az unokákra? Mennyit és mire költene még, végig az élete folyamán? Kinek és mennyit adakozna? Kemény meló egy ilyen listát összerakni és ráadásul nagyon fontos, hogy egyetértésre jusson a házaspár. (Azért nehéz dolog ez, mert az emberek döntő többsége soha sem tervez semmit hosszabb távra. E nélkül azonban garantáltan az első forgatókönyv valósul meg.)

Ezután jön maga a tervezés. A terv nem más, mint egy határidővel és költségvetéssel ellátott álom. Magyarul azokhoz az elképzelésekhez, amiket összeírtak időpontokat és összegeket kell rendelni.
Innentől jön a megvalósítás: lépésről lépésre ki kell számítani, mit lehet megvalósítani, miből (és mennyire biztonságosan). Itt bizony nagy meglepetések lehetnek... Megmutatom milyen meglepő dolgokkal kell szembesülnie a lottó nyerteseknek.

Első feladat: csináljunk folyamatos jövedelmet a családnak. Mondjuk havi félmilliót életük végéig. Már maga az összeg is bajos. Jól emlékszem húsz éve tízezer forint jó jövedelem volt – ma meg ez semmi. A jövedelemnek ilyenkor nem csak az inflációval, de az átlag életszínvonal emelkedéssel is együtt kell mozognia. Ilyenkor – mivel nagyon hosszú távra tervezünk-, vehetünk egy 200 szoros tőkeigényt. Magyarul ötszáz ezer forintnak megfelelő jövedelem előállításához életük végéig, az bizony százmilliós befektetést igényel. Ilyenkor érdemes elgondolkozni, lehet, hogy mégis csak dolgozni is kellene...

Második feladat: ház. Vegyünk egy ötvenmilliós házat. Mibe kerül ez nekünk? Hülye kérdés, mondhatnák: pont ötven millióba. Először is mikor megvesszük, akkor ki kell fizetnünk az ügyvédet (barátilag félmillió), plusz az illetéket, ami majdnem hárommillió. Ezután be is kell rendezni, nagyon szerényen ötmillió. És akkor beköltözhetünk. Innen kell fizetnünk az állandó költségeket: közművek, biztosítás, adó, takarítónő és vegyszer a medencébe: ez kb. másfél millió évente. Ezen kívül a nagy tétel a ház amortizációja (ez az a költség, amit rá kell fordítani házra, hogy tartsa az értékét, karbantartás, időszaki felújítások költsége). Ezt a szakértők 2% és 5% közé teszik, legyen, mondjuk 3%, azaz évi másik másfél millió. Ezzel életünk végéig van egy évi 3 milliós költségünk. Ennek kitermelésére el kell különítenünk 50 millió tőkét. Így az 50 milliós házunk tulajdonképpen 109 millióba került.

Harmadik feladat: autó. Vegyünk egy ötmilliós kocsit és cseréljük le háromévente életünk végéig. (Igazából ne ötmilliós kocsit vegyünk, hanem a mai ötmilliós kocsinak megfelelő értékű autót. Pár éve a légkondi még nem volt természetes egy ilyen kategóriájú autóban. Mit tudom én, húsz év múlva egy ilyen kategóriájú autónak már lehet, hogy muszáj repülnie...) Szóval tegyük fel, hogy egy ilyen autóval megteszünk évi 20.000 kilométert és 3 év múlva a beszerzési árának 60%-án adjuk el. Akkor az autó csere kerekítve 700 ezer forintba kerül évente. Ehhez jön még 480 ezer forint üzemanyagköltség (8 literes fogyasztással és 300 forintos benzináron), majd további 200 ezer casco és kötelező biztosítás, mosatás, szerviz, ablakmosó és autópályadíj. Ez összesen évi 1,38 millió forint évente, az ezt kitermelő tőke 23 millió. (Ezen a ponton engem is csak az mentett meg a hanyatteséstől, hogy támlás széken ülök...) Magyarul egy 5 milliós kocsi cserélgetve és fenntartva 28 milliót igényel. És már csak ne magunknak vegyünk, hanem az asszonynak is – ez akkor már 56 millió.

Negyedik feladat: évi kiruccanások. Évente kétszer utazzunk el valahova: mondjuk egy hét síelés az Alpokban, két hét valami egzotikus nyaralás. Ez nagyon óvatosan is évi egymillió, az ezt kitermelő tőke: 17 millió.
Összegezzük. Van egy szerény álmunk: szeretnénk havi félmillió jövedelmet, plusz egy 50 milliós házat fenntartva, két 5 milliós kocsit tankolva és három évente cserélve és 3 hét utazgatást a családdal. Ez egy hajszállal a középosztály anyagi szintje felett van, de még nagyon messze a luxus kategóriától. Ennek teljes költsége: 282 millió. Bang. És akkor a gyerekeknek nem fizettük az egyetemét, nem vettünk nekik lakást, nem alapítottunk állatmenhelyet és nem támogattuk a világbékét a szegény rokonainkról nem is beszélve.
Remélem, most már belátják, miért valósul meg monoton egyhangúsággal mindig a csődforgatókönyv. És azt is belátják, miért olyan szörnyű a pénzügyi tanácsadó élete, amikor ezt a boldog nyerteseknek el kell mondani. És ők természetesen nem hiszik el az egészet, elmennek és megvalósítják a horrort a következő két évben.

De vigasztaljak mindenkit – igenis lehet jó tervet készíteni. Igenis, ha rendesen megtervezik a pénzügyi életüket, tényleg mindenkinek lehet egy remek élete, ahol megvalósítja minden célját. Csakhogy a különbség, ha egy nem lottó nyertes nem tervezi meg az életét, akkor egy átlagos pocsék és küszködő élete lesz. Ha egy olyan család, amely hirtelen ennyi pénzhez jutott nem tervez, akkor arra rámehet az egész életük, házasságuk és egészségük. Így itt a tervezés szó szerint létfontosságú. Így ajánlom, hogy keressenek fel!

Alá is írom: dr. Tóth András a magyar lottónyertesek hivatalos pénzügyi tanácsadója"