„Coffee to go”
2019. márc. 14., Dr. Klujber Valéria

Az "elviteles szindróma"

Sajnos Budapesten (lehet, hogy másutt is) sikerült trendivé tenni a kávéspoharakkal való mászkálást. Azzal szállnak fel a fiatalok a metróra, azzal sétálnak, vagy inkább sietnek az utcán az üzletemberek, vagy szinte bárki.
Azon kívül, hogy bárki láthatja, ha egy jó drága (és ettől jobb??) kávézóban vetted meg a kávédat, kérdezem én: mi ebben az élvezet? Egy ismerősöm mondta, de nagyon egyetértek: ha nincs annyi időd, hogy leülj, vagy legalább megállj egy kávéra, akkor ne tedd.
A menet közben való kávézás valóban teljesen értelmetlen. Elveszik a dolog élvezete. Vagy barátokkal beszélgetés közben, vagy egyedül, de nyugalomban, esetleg olvasás-nézelődés közben van értelme kávézni. Arról nem is beszélve, hogy mennyire szép tud lenni egy valódi csésze kávé, ezzel szemben hogy néz ki egy papírpohárban felszolgált! Hogy mennyire más érzés egy porcelánt vagy egy műanyag-darabot venni a szádhoz!

A fő baj egyébként nem az, hogy így garantáltan nem lesz belőle közös élvezet, társasági esemény, hanem az, hogy eldobjuk a papírnak-hitt poharat pár percen belül. Sokszor a műanyag tetővel, kavarópálcikával együtt.
Belegondoltál már hogy ez mennyi felesleges szemét??
Az angliai kávéház-hálózatok közül a Caffé Nero, bevallottan évente 54 millió poharat használ el. Budapesten egyre több olyan helyen van kávé elvitelre, ahol nem is lehet csészében kérni, nem is tudnak mosogatni. Hány pohár lehet ez Budapesten naponta??

De mi lesz a sorsa a poharaknak?
Általánosságban véve nem elég környezetbarátok az eldobható kávés poharak. A poharakra felvitt műanyagréteg, a polietilén alkalmatlanná teszi e tárgyakat arra, hogy könnyedén feldolgozhassák őket a hulladék-újrahasznosító üzemek berendezései. Tehát a papírpohár valójában nem pusztán papír (ahogy azt gondolhattad is...) Ez egyben azt is jelenti, hogy ugyanazok a bajok vannak vele, mint más műanyag tárgyakkal, amiket meleg italok-ételek tartására, tálalására használunk: kioldódnak belőle anyagok, amiket elfogyasztunk.
Ezeknek a hatásaival nem vagyunk teljesen tisztában, de kétlem, hogy egészséges, vagy teljesen közömbös lehetne. Sok olyan műanyagszármazékot ismerünk, amelyek egyértelműen egészség-károsítók (lásd erről külön cikkeinket).

Tudtad?
• 400 plasztik kávés csészéből 399 a kukában végzi.
• Csak Angliában évente összesen 2,5 milliárd darab kávés pohár landol a fogyasztók kezeiben. Ennek alig 0,25%-a kerül újrahasznosításra.
• A Greenpeace szerint minden percben 5000 kávés poharat dobunk el.

Egy csodás felirattal fejezném be, amit egy teázóban láttam a szintén divatba jövő „slow living" szellemében „TEA TO STAY"

Ez az! Hová rohannál??