» Jövő

Az ezer forintos is megújul

2017. September. 04. , by MNB

Ilyen lesz az új, nehezebben hamisítható, korszerűbb 1000 forintos bankjegy.

Az új bankjegy egyik újdonsága a "villogó" holló: a bankjegy előoldalának közepén ugyanis vagy egy holló, amelynek színe a bankjegy mozgatására bíbor színről zöldre vált és vissza. Emellett új biztonsági elemeket kapott az új pénz, például rejtett kép, mikroírás található rajta. (Az új ezrest, a villogó hollót és a többi biztonsági elemet itt nézheted meg.)

Az új bankjegy augusztus 24-től jogilag ugyan hivatalos fizetőeszköznek számít, de a készpénzforgalomban csak jövő márciustól jelenik meg, a régi ezresekkel pedig 2018. október 31-ig lehet majd fizetni.

Az ezres bemutatásával az utolsó szakaszába lépett a 2014-ben elindított magyarországi bankjegycsere, amely az új 10 ezer forintos bevezetésével indult, majd 2015-ben az új 20 ezres megjelenésével folytatódott. Az új kétezrest és ötezrest tavaly mutatták be, forgalomba pedig az idén kerültek. A régi bankjegyekkel viszont július végétől már nem is lehet bárhol fizetni, de azért még több millió ötezres és kétezres vár arra, hogy visszakerüljön a jegybankba.

Az új ezres után egy bankjegy jön még, az ötszázas, amely jövőre jelenik meg.

azezerforintos2Az eddig lecserélt pénzekkel kapcsolatban a plakáton megtalálod az információt:


azezerforintos3

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.