» Szabadidő

Vízkereszt napja

2019. January. 07. , by Dr. Klujber Valéria

Vízkeresztről manapság leginkább a karácsonyfa leszedése és kidobása jut eszünkbe.De mi is az a vízkereszt?

piciA latin egyház Epiphania Domini, „az Úr megjelenése” elnevezésű, január 6-án tartott ünnepének magyar neve. A magyar elnevezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered.
A szenteltvíz hatásosságába vetett bizalom alapja a víz tisztító erejéből származó hitbenrejlik. Ezen az ünnepen a családfő hazavitte a megszentelt vizet a templomból, a ház apraja-nagyja pedig ivott egy-egy kortyot belőle, hogy megóvja őket a torokfájástól. Meghintették vele a házat, sőt az állatok szálláshelyeit is. Még az ásott kútba is öntöttek belőle, hogy a víz meg ne zavarosodjon. Úgy tartották, hogy a szenteltvíz az embert születésétől haláláig kíséri. Születése után általa nyeri a keresztséget, de hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszonyi koszorúra, majd legvégül a koporsóra is. A szenteltvíz még a bűbájosságra is gyógyírként szolgált.
Védte a házat a gonosz szellemek ellen, de gyógyító hatásában is hittek, ugyanis mindenféle betegségre alkalmazták.
A víz és a tömjén áldásából adódott a házszentelés szertartása is, amely viszont már a háromkirályok tiszteletéhez fűződik. A házszentelés hagyománya napjainkban is élő szertartás, sokfelé lehet látni ilyentájt a házakon: 20 G+M+B 19
A napkeleti bölcsek neveinek kezdőbetűit és az évet rótta fel a házak szemöldökgerendájára: G+M+B (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). Ha a lakók nem voltak otthon, a deszkakerítésre írta a pap a kezdőbetűket. Hitték, hogy ez a felirat megvédi a házat az ártó szellemek ellen.

Ilyenkor sok helyen már farsangnyitó mulatságokat tartottak.

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.