AndroiDiéta
Varga Miklós, a király
2015. szept. 2., Porcsalmy Zsófia

Idén augusztus 20-ára – megint – újrarendezték az István, a királyt.
Egy kis élménybeszámolóért olvassatok tovább! :-)

Én nagyon szeretem a Szörényi-Bródy szerzőpáros István, a király rockoperáját.

Elég sokféle feldolgozását láttam, de leginkább az eredetit szeretem, Varga Mikóssal, Vikidállal, Deák Billel, Sebestyén Mártával...

A legutóbbi, Alföldi-féle feldolgozásról már írtam, az nagyon nem tetszett, sőt...

De most az idei produkcióról szeretnék írni.

Tetszett az ötlet, hogy a régi gárdából is felkértek szereplőket. Varga Miklós, mint István, és Deák Bill Gyula, mint sámán.

Azt is jópofának tartom, hogy Feke Pált, aki a Társulat-féle Istvánban Istvánként mutatkozott be, ebben a verzióban Koppányként szerepelt.
De nálam nagyjából ennyi is volt, ami tetszett benne.

A Gizellát alakító Danics Dóra, vagy valakinek a valakije, vagy egyéb rejtett képességei vannak, de hangja semmi. Legszívesebben kiszúrtam volna a dobhártyámat... Vernyákol... katasztrófa. És ami még rosszabb, hogy többször is olyat énekeltettek vele, amit nem is neki kellett volna, hanem Rékának.
Akit Radics Gigi alakított. Én annyira nem vagyok oda érte, de azt meg kell hagyni, neki legalább van hangja. Azon az előadáson, amit 19-én adott le a TV, abban kicsit hamiskás volt, de neki megvan a hangja hozzá. A másik előadást ugyan nem láttam, de simán el tudom képzelni, hogy akkor már minden hang helyén volt. :-)

Sarolt most Keresztes Ildikó volt. Háááát. Szerintem nem sok hangja van a nőnek. :-) És ahogy felöltöztették... Rockladynek tökéletes, de Sarolt sanda gyanúm, hogy nem az volt... és ahogy a temetés után a síron vonaglott az egyenesen gusztustalan volt. A húgom nézte egy darabig, majd megkérdezte nagy szemekkel, hogy a nekrofília nem büntetendő-e. És elnézve azt a jelenetet, tök jogos volt a kérdés. :-( Meg volt egy pont, amikor azt hittem, a díszletrudakon még táncra is perdül...
De az tény, hogy hihetetlenül jól néz ki. :-) Én is ilyen lábakat akarok ennyi idős koromban. :-)

A jelmezek nem tetszettek, az államalapítás mégsem egy motoros találkozó. Nem igazán hittem el, hogy Koppány, Gizella, Sarolt, stb... Nagy Ferónál meg Deák Billnél nem volt para, ők voltak a „lázadók".

Ebben az egész produkcióban Varga Miklós volt az egyetlen jó. Neki bőrdzsekiben és tornacsukában is elhittem, hogy ő a nagy király. Nagyon jó :-) Még mindig.
... bár, hogy ebbe is belekössek, azt a szép szálat, ami István és Réka között van, kissé komikussá tette, hogy a nagyapja lehetne a lánykának.

Ez persze csak az én véleményem, de kíváncsiak vagyunk a Ti véleményetekre is, úgyhogy ne tartsátok magatokban! :-)