» Szabadidő

Színház az egész világ!

2017. March. 31. , by dr Béres Judit

Avagy színházba járás pénztárca kímélő módon…

Általában az él az emberek elképzelésében, hogy a mozizás olcsóbb, mint a színházba járás.Szeretném megosztani a tapasztalataimat, amely alapján beláthatjuk, hogy ha kellően rugalmasak vagyunk, akkor akár olcsóbb is lehet egy színházjegy ára, mint a mozijegyé.

A kulcskifejezés a last minute lehetne!
Legismertebb a Ma Este Színház portál, ahová pontban éjfél után kerülnek ki a jegyek féláron az éppen aznapi előadásokra! Van kezelési költség, de a félárú jegy mellett ez nem számottevő. Az is igaz, hogy miután ez a legnépszerűbb portál, így 00.01-től azonnal gyorsan kezdenek elfogyni a legjobb előadásokra szóló jegyek. Viszont milyen jó úgy aludni menni, hogy tudod, aznap színházba mész! Nem kell mást tenned, mint lefoglalni a kívánt jegyeket s azonnal bankkártyáról átutalni az árát. Természetesen még aznap délután is kifoghatsz egy-egy számodra ígéretes darabot, ha kellően rugalmas vagy.


A Radnóti Színházban az előadáskezdés előtt 2 órával féláron lehet hozzájutni a jegyekhez.
Ez még fokozható azzal a ténnyel, hogy a Nemzeti Színházba diákként 500 Ft-ért is bejuthatsz, amennyiben egy órával az előadás előtt még van hely. Kétségtelen, hogy e két utóbbihoz szerencse is kell. Egy bizonyos, hogy van olyan alkatú ember, akinek ez stresszes  és időigényes: mármint, hogy vagy bejutok vagy nem a színdarabra.
Az is lehet jó stratégia, hogy színházba készülünk de ha nem jutunk be jutányosan, akkor beszélgetünk...

A diákigazolvány felmutatása általában 10 %-os kedvezményt takar. (A József Attila Színházban nincs diákkedvezmény, viszont 3 500 Ft-ban maximálták a belépőjegyek árát.)A színházbérlet - szabadbérlet és/vagy konkrét előadáscsomag - manapság nem annyira kézenfekvő megoldás, mint régebben. Van olyan színház, ahol ez nem is létezik, pl. Katona József Színház.
Ahol létezik bérlet, ott 9 000-15 000 Ft. Közötti áron vehetsz egy négy-előadásos bérletet, amelyhez kötődhet diákkedvezmény, illetve létezik a diákbérlet is. Akinek jó az állóképessége, az élhet állójegy vásárlásával.
Pl. a Katona József Színházban az állójegy 1 000 Ft. A legolcsóbb jegyek nem érik el a 3 000 Ft-ot még a legdrágább kőszínházakban sem. Szóval egy mozijegy + popcorn + kóla összevetésben egyáltalán nem luxus a színházbajárás.

A Színházak Éjszakája az az esemény, ahol 1-2 hónappal előre rendkívül kedvező áron juthatsz jegyekhez. A Kortárs Drámafesztivál még egy jó fórum ahhoz, hogy olcsón, széles palettán juss hozzá sokszínű darabokhoz. Itt muszáj betartani, hogy időben érkezz a helyszínre, mert a befogadóképesség korlátozott. Ne feledkezzünk meg a Művészetek Völgyéről sem! Itt akár ingyen, szóval fesztiválbérlet nélkül négy napon át több nívós darabot is kifoghatsz.
Az ismert kőszínházakon kívül érdemes a lakóhelyünk közelében lévő művelődési házak kínálatát, de akár félamatőr színházi csoportokat is megnézni, mert az olcsóbb jegyár nem feltétlenül jelent kisebb katarzist!
A Baltazár Színházban játszanak Down-szindrómás ill. sérült emberek: játékuk élmény!
Ha elég nyitott vagy, akkor irány a Holdongolf Társulat, RS9, az Auróra közösségi ház vagy az ismertebb nevek, mint a Szkéné, a Proton Színház, a Fészek Színház. És a szobaszínházakról még nem is volt szó! 
A színházi kultúra nem pénz kérdése.

szinhaz2
 

Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.