» Szabadidő

Parfümök, avagy-melyiket válasszam?

2018. August. 21. , by Ny. K.

Szerencsére egyre több üzletben van lehetőségünk kipróbálni a legújabb, trendi parfümöket, és kiválasztani az egyéniségünkhöz, hangulatunkhoz illő illatot.

Vannak azonban olyan írott és íratlan szabályok, melyekre érdemes figyelni a választásnál.
Például nem mindegy milyen évszakban választunk illatot. Hiába tetszene egy fűszeres, keleti illat, a nyári 40 fokban fullasztóan hathat, inkább a hideg téli napokra ajánlott. Nyárra inkább a citrusos, könnyed illatok ajánlottak. Tavaszra a természet ébredését követve ideálisak a virágos illatok, őszre pedig jöhetnek a fanyarabb, fásak.
A napszak sem mindegy, napközben inkább a visszafogottabb illatok ajánlottak, estére jöhetnek az erősebb változatok.
Az életkor is sokat számít, vannak illatok, melyeket kifejezetten érettebb nőknek ajánlanak, és „nem kompatibilisek" egy fiatal lányhoz.
Egy idő után lehetséges, hogy valaki megtalálja a hozzá illő illatot, és ahhoz ragaszkodik, mintegy védjegyévé válik az adott illat. Többségünk azonban szereti, ha többféle illatból választhat. Szerencsére a kisebb pénzű vásárlókra is gondolnak a különböző gyártók, igyekezve leutánozni a nagyok egy-egy illat komponensét.

Végül a legfontosabb szabály, hogy olyan illatot válassz, amelyben jól érzed magad.
Szóval szaglászásra fel, jó válogatást!

Tudtad?

Mi a különbség a kölnivíz és a parfüm között?

Az illatszerek töménységét a bennük lévő illóolajok mennyisége alapján határozzák meg. Minél magasabb egy illatszer olajtartalma, annál erősebb és tartósabb az illata. A legmagasabb illóolaj koncentrátuma (15-30 százalék) a parfümnek (Espirit de Parfum) van, ezt követi a parfüm víz (Eau de Parfum) 10-15 százalék töménységgel.
A mindennapokban használt Eau de Toilette vagy toalettvíz 4-8 százalék illóolajat tartalmaz, az Eau de Cologne, magyarul kölnivíz pedig 3-5 százalékot.

 

nagy
Hozzászólások (0)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.