» Szabadidő

Kreatívkodás - pólófestés

2012. July. 04. , by Nagy Krisztina

Olyan pólót szeretnél, ami garantáltan nem jön szembe veled az utcán, ráadásul jóval olcsóbb, mint amik tucatjával lógnak a boltokban? A legjobb megoldás: fesd meg magad!

Amire szükséged lesz:
póló (vagy bármilyen ruhadarab, amit festeni szeretnél)
min. 2B-s ceruza
textilfesték
ecsetek
újságpapírok
egy kis víz
vasaló

Milyen anyagot válassz?
Kezdésnek mindenképpen egy fehér, vagy valamilyen világosabb színű póló ajánlott. Arra ügyelj a vásárlásnál, hogy ne erősen bordázott, vagy bolyhosodó anyag legyen, mert az megnehezíti a festést.Természetesen, ha már gyakorlott vagy, kísérletezhetsz bármivel.

Milyen textilfestéket vegyél?
A hobbiboltokban nagyon nagy választék szokott lenni a textilfestékekből, én a tégelyes, ecsettel Felvihető kiszerelést ajánlom a leginkább. Tapasztalataim szerint egyszerű vele dolgozni, és ami még fontosabb, hogy a legtartósabb.A textilfilcekkel ugyan kisebb felületek kidolgozása egyszerűbb, de nem lesz valami tartós a minta, néhány mosás után már jelentősen fakulni fog. Előrajzolásra viszont nagyon hasznos, én csak arra használom most már, de arra tökéletesen megfelel egy puha grafit ceruza is.Még egy típust ismerek, tubusban kapható (mint pl. ablakmatrica festék), akkor érdemes használni, ha pl. azt szeretnéd, hogy a kontúr kiemelkedjen. (Csak kis felületekre ajánlott!)

A festék vásárlásakor figyelj arra, hogy van külön világos, és sötét anyagra való is! Ha bizonytalan vagy, hogy melyik-melyik, inkább kérdezz meg egy eladót, az ilyen helyeken nagyon készségesek szoktak lenni. :)
Ha színeset szeretnél alkotni, tégelyes kiszerelésből elég, ha az alapszíneket veszed, mert akárcsak pl. a tempera, egymással jól keverhetők a színek.
Lássunk hozzá!

Sablon, előrajzolás:
Ha mintáról dolgozol, érdemes felnagyítani akkorára, amekkorára a pólón szeretnéd látni. Ha egész pólós minta, akkor erre általában egy A/3-as lapra van szükség. (Természetesen ez megoldható két A/2-es papírral is…).
Azért javasoltam kezdésnek a világos színű pólót, mert azzal pofon egyszerűen meg lehet oldani azt, hogy a sablon átkerüljön a pólóra.
A papírt, amire felrajzoltad a mintát a póló alá teszed, (érdemes a mintát áthúzni fekete filctollal, hogy minél jobban átüssön az anyagon), és egy puha grafitceruzával átrajzolod a mintát az anyagra.
Az átrajzolást többféle technikával is meg lehet oldani, pl. indigó, pauszpapír, de talán az előbb leírt az, ami a leginkább elérhető.
Persze egyáltalán nem muszáj az átrajzolással szórakozni, de ilyenkor nagyon kell ügyelni rá, hogy a sablon ne csússzon el a pólóban.

Festés:
Ha megvan minden hozzávaló, és a mintát is kiválasztottad, amit fel szeretnél festeni a pólódra, érdemes az alkotásra szánt területet alaposan beborítani újságpapírral, mert mint köztudott, a festés nem éppen a „legtisztább” művészeti ág. ;)
Nagyon fontos még, hogy a póló eleje és háta közé is tegyél néhány újságpapírt, nehogy a festék átüssön a másik oldalra!
Ecsetek közül ajánlott minél durvább sörtéjűt választani, mert azokkal sokkal könnyebb felvinni a festéket az anyagra.
Érdemes először a kontúrokkal kezdeni, és utána haladni a nagyobb felületek felé.Ha úgy érzed, túl sűrű a festék, vizezheted az ecsetet. 

Fontos, hogyha nem akarod, hogy összefolyjon a képed, mindig várd meg, amíg az előzőleg festett rész teljesem megszárad! Ez ugyan egy kicsit időigényes, de így biztos nem fog elmosódni a minta.
Ha ne adj isten, valahol mégis „szétfolyna” a dolog, ne keseredj el, manapság úgyis divatosak a „foltos cuccok”, használd a kreativitásod, hogy lehetne a hibát átalakítani úgy, mintha direkt csináltad volna! ;)Ha elkészült a „festmény”, várd meg, amíg az egész megszárad. Ez festéktől függően 1-3 óra között van, érdemes mindig óvatosan megtapogatni, és ha fog még valahol, akkor bizony még várni kell!

Vasalás:
Mikor már teljesen megszáradt a festék, előkerülhet a vasaló! Fordítsd ki a pólót, és vasald át a mintát néhányszor. Ezzel fixálod a festéket, úgyhogy nem érdemes kihagyni…
Az így készül pólók általában 60 fokig mosógépben moshatók lesznek, de érdemes megnézni, hogy nincs-e valami külön feltűntetve a festéken!

Ennyi az egész, kész is a garantáltan egyedi pólód!

Jó alkotást kívánok! 

A kérdéseiteket, tapasztalataitokat, kész munkáitokat osszátok meg itt nyugodtan! :)
Néhány saját darab:

nagyHozzászólások (1)

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztráció

Írj egy hozzászólást

Kérlek, jelentkezz be hozzászólás írásához.