AndroiDiéta
Közösségi járművek
2019. okt. 9., Dr. Klujber Valéria

A MOL Bubiról már írtunk amikor megjelent, de azóta új eszközöket lehet látni, legalábbis Budapesten.

Sajnos a Bubi nem nagyon vált be, akik próbálták, azok szerint nagyon nehéz használni, mivel nagy a súlya a biciklinek.

„Miért közösségi?
Hiszünk a közösség erejében és abban, hogy az egyre jobb körülmények között élő és még jobbra vágyó emberiség egyetlen élhető jövője az ecosharing, vagyis a megosztás gazdasága lehet. Egyszerűen azért, mert ésszerűbb a szükséges pillanatban hozzáférni bizonyos javakhoz, mint birtokolni azokat."

Írják a geengo oldalán. https://www.greengo.hu/rolunk.html

Nézzük a lehetőségeket:

Blinkee.city

Elektromos robogókat lehet kölcsönözni, ráadásul nem csak Budapesten, hanem Pécsett is.

Az ingyenes regisztráció után perc-tarifával vehetitek igénybe, a bukósisakot is adják. Előnye, hogy bárhol leállíthatod használat után.Minden egyéb a honlapon:
https://www.eon.hu/hu/egyeb/blinkeecity.html

MOL Limo és Greengo

Benzines és elektromos, illetve csak elektromos autók. Online regisztráció után alkalmi használókká vagy rendszeres bérlőkké válhatunk, igény szerint. Az elszámolás itt is perc-alapú.

Minden részlet és appok itt:
https://www.mollimo.hu/

és itt:
https://www.greengo.hu/

És akkor a legújabb, a LIME

Elektromos roller, amit szemben a biciklikkel bárhol lerakhatsz és felvehetsz. Nem kell hozzá jogosítvány, kis helyen is elfér, így meglepően gyorsan eljuthatsz vele a célodhoz. Viszont életveszélyes is lehet, ha nem figyelsz eléggé, főleg az autóforgalomra!

A Lime fix díjat számít fel a járművek feloldásáért, azután pedig percdíjat az útért. A díjak és a promóciók település, a hét napja és a napszak szerint eltérőek lehetnek. A pontos árakat a Lime appból tudhatod meg úgy, hogy rákoppintasz a térképen egy járműre.

A kezdeményezés Európa több nagyvárosában is működik (pl Prágában, Londonban, Párizsban, Madridban, Berlinben). Budapesten a rolleres projektet a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve a magyar szerv koordinálja.

Részletek, appok, használati útmutató és mindenfajta segítség:
https://www.li.me/en-us/home